1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 19 week 27

Moestuinles 19 week 27

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week konden we wat rustiger kijken naar alle gewassen die we de laatste tijd hebben gepoot, geplant en gezaaid. Het droge warme weer heeft ruimte gemaakt voor koelere temperaturen met meer regen en dat zien we ook weer terug in de tuin. We hoeven minder te sproeien en het onkruid groeit weer wat harder waardoor we meer kunnen wieden. Ook hebben de slakken helaas weer prima omstandigheden om zich voort te bewegen.

Wat gaan we deze week doen

Als het goed is worden we er steeds beter in om onze tuin te ‘lezen’. We hebben steeds sneller door als de planten aandacht nodig hebben, er extra water nodig is of wanneer we kunnen oogsten. We zien het wanneer er veel slakken of rupsen in onze planten gekomen zijn en verzorgen de tuin zo goed mogelijk. De oogst wordt steeds meer. Om te zorgen dat de groenten niet slecht worden moeten we ze oogsten. Soms is dat te veel om zelf op te eten. Schroom daarom ook niet om uit te delen. Het is jammer als we goede groenten slecht laten worden omdat we ze niet oogsten of niet kwijt kunnen.

Week 27 Wat
Planten
Zaaien
Oogsten snijbiet, bieten, spitskool, venkel, peultjes, kapucijners, doperwten, tuinbonen, regenboogwortels (dunnend), sjalotten, uien rood/geel, courgette, aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Grondsoorten hoe en wat

Geen enkele bodem en grondsoort is hetzelfde, dit maakt het tuinders vak uitdagend. Je kan in Nederland een grof onderscheid maken tussen zandgronden, kleigronden en veengronden. Maar je hebt ook nog zavel, silt en nog tal van varianten. Belangrijk om te weten is dat al deze bodemsoorten andere eigenschappen en texturen hebben. Zo is zand bijvoorbeeld best groot, je kan het zien met het blote oog en omdat het zo zulke grote korrels zijn laat zand makkelijk water toe. Dit kan handig zijn omdat je bijvoorbeeld niet vaak water op je land hebt staan en je dus niet snel last krijgt van rotting. Silt is al een flink stuk kleiner dan zand en is net als zand ontstaan uit verweerd gesteente. Silt is zelfs zo veel kleiner dat je al een microscoop nodig hebt om losse deeltjes te bekijken terwijl we zand nog zo konden zien. Klei is nog veel kleiner dan silt en houdt heel makkelijk water vast. Je kan klei om deze reden ook kneden tot een vormpje waarbij dat met zand zeker niet zal gaan. Veen komt niet van gesteente af maar van organisch materiaal dat jaar na jaar vergaan is en op elkaar is gedrukt. Veen wordt dan ook in Nederland niet beschouwd als goede grond om gewassen te verbouwen en wordt gebruikt voor veeteelt. 

Eetbare bloemen

Begin mei hebben we een leuke eetbare bloemenmix gezaaid op de tuinen, deze is op de meeste tuinen goed aangeslagen en de eerste bloemen zijn oogstbaar. Het bestaat onder andere uit stokroos, komkommerkruid, goudsbloem, korenbloem, afrikaantjes, Oost-Indische kers en viooltjes. Het plukken van de bloemen stimuleert ook nog eens de aanmaak van nieuwe bloemen. Gebruik deze bloemen in salades en andere gerechten om kleur en smaak toe te voegen. Dit mengsel is ook heel aantrekkelijk voor bijen en vlinders dus oogst niet te veel in één keer.

Voor veel groenten en kruiden geldt dat je de bloemen ook gewoon kunt eten. Deze smaken vaak vergelijkbaar als de blaadjes, maar wat milder. Schroom dus niet om ook deze bloemen te gebruiken als smaakmakers in salades. Let op: niet alle bloemen zijn eetbaar! De bloemen van tomaat, aardappel, aubergine, pepers en paprika’s zijn giftig en je kunt er flink ziek van worden. Deze kun je dus beter laten staan. Wil je zeker weten of je een bloem kunt eten, google het dan even. 😉

Wil je nog wat meer inspiratie? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier: Eetbare bloemen in de moestuin | Makkelijke Moestuin