1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 21 week 29

Moestuinles 21 week 29

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we onze gewassen goed verzorgd en zijn we weer veel aan het wieden geweest. Het is leuk om te horen dat dit tuinklusje dat regelmatig terugkomt rustgevend is en ook dat samen een bedje onkruid wieden vaak de beste gesprekken in de tuin oplevert. Het heeft dus bovenop dat we de onkruiden verwijderen nog meer toegevoegde waarde! We hebben weer kunnen genieten van een grote oogst en het snoepen van de verse aardbeien tussen het tuinieren door zorgt elke week voor extra plezier. Nog even wachten en dan kunnen we ook tomaatjes snoepen. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week is de laatste week voordat we weer nieuwe combinatieteelten in de tuin gaan planten. De kans is groot dat de peultjes en kapucijners aan het eind van hun latijn zijn en verwijderd kunnen worden. Ook hebben we nu nog veel tijd om samen te wieden en de paden en borders nog even goed aan te pakken. Er kan samen met de tuinder even gekeken worden welke bedden er alvast vrij gemaakt kunnen worden voor de nieuwe teelten zodat ze volgende week een gespreid bedje hebben.

Week 29 Wat
Planten
Zaaien   
Oogsten snijbiet, pluksla, stengelui, bieten, venkel, bleekselderij, sperziebonen, peultjes, kapucijners, doperwten, tuinbonen, regenboogwortels, prei, sjalotten, uien rood/geel, rode en witte kool, courgette, aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten.

Planten en de warmte

Planten hebben huidmondjes, die zitten onder het blad. Via deze huidmondjes nemen planten CO2 op uit de lucht en geven ze O2 af en verdampen ze water. De CO2 gebruikt de plant om met behulp van zonlicht suiker te maken die de plant als voeding gebruikt. Met heet weer sluit de plant de huidmondjes om te zorgen dat ze niet al haar water kwijt raakt. De plant gaat in overlevingsmodus. Vaak is het dalen van de temperatuur voldoende om te zorgen dat de plant haar huidmondjes weer openzet en weer gaat groeien. 

Bij het kiemen van zaad heeft de warmte ook een groot effect op het proces. De meeste planten die wij eten hebben een kiemtemperatuur tussen de 15 en 20 graden. Dit betekent dat als je planten vroeg voor wil zaaien je ze moet verwarmen. Onze plantenkweker Jongerius verwarmt de planten voor en zorgt voor de ideale omstandigheden rondom het kiemen en de eerste groei van de plantjes die wij gebruiken. Omdat ze in onze moestuinen niet altijd de perfecte omstandigheden krijgen en de grond soms droog is, kunnen ze stress krijgen, vaak gaan ze dan in een overlevingsmodus en willen ze zo snel mogelijk nakomelingen maken. De plant schiet dan door en gaat de hoogte in, maak dan zo snel mogelijk de grond regelmatig vochtig. Het kan ook nog helpen om te mulchen. Dan leggen we stro of ander organisch materiaal op de bodem waardoor er een extra isolatielaag ontstaat waardoor de bodem minder vocht kwijt raakt. 

Lees voor wat meer achtergrondinformatie ook nog de volgende hoofdstukken uit de reader.

2.3.2 Temperatuur stress

2.3.3 Waterstress

2.3.4 Water geven

Effect van een droge grond  

Op deze afbeelding is goed te zien wat regen of water geven (irrigatie) doet op droge grond. Deze foto is gemaakt op een regenachtige dag waarbij er enkele regenbuien over een droge composthoop zijn gegaan. Het zwarte gedeelte zou er voor ons uitzien vanaf boven alsof de grond genoeg water heeft gehad maar er is duidelijk gezien dat als er een plantje in zou staan dat deze bij zijn wortels maar weinig water zou krijgen. Nu heeft een plantje natuurlijk haarwortels die verder strekken dan op deze afbeelding te zien is en zal onze grond niet snel zo droog zijn als deze composthoop. Het geeft wel een goed beeld over dat bij het bewateren van de gewassen je het beste altijd even zelf kan voelen of de grond wel echt nat is of niet.