1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 22 week 30

Moestuinles 22 week 30

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we weer bergen oogst van onze tuinen gehaald. Ook zijn we verlekkerd naar onze tomaten aan het kijken. Een aantal al diep rood en oogstbaar, sommige al met een blosje en een groot aantal nog helemaal groen. Alle stadia komen voorbij. Het lijkt erop dat de bamboestokken het gewicht van alle tomaten maar net kunnen houden en wat extra versteviging kan soms geen kwaad. Op sommige tuinen zijn de eerste aardappelen gerooid en was er een mooie opbrengst. Helaas zien we door de nattigheid meer schimmelziekten opduiken, goed om aangetaste plantdelen snel uit het bed te verwijderen. Ook zijn we weer ijverig aan het wieden geweest en hebben we nieuwe bedden vrijgemaakt zodat we weer kunnen gaan planten. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan er weer een hoop groenten de tuin in. De bedden die we hebben klaargemaakt worden nu weer gevuld met nieuwe groenten. Op deze manier kunnen we straks in de nazomer ook nog een hoop oogsten. Door van tevoren goed na te denken over je teeltplan kun je zorgen dat je een groot deel van het jaar groenten te oogsten hebt. Let daarom gedurende het jaar ook goed op wat er wel en niet goed werkte op de tuin. Dit kun je aanpassen voor het teeltplan voor het volgende jaar. Daarbij is ook geen enkel jaar hetzelfde. Dit jaar hebben we typisch Hollands zomerweer terwijl we vorig jaar ook een hele warme en droge periodes hadden. Groenten die het vorig jaar niet goed leken te doen, groeien dit jaar weer uitstekend. Ondanks zorgvuldige planning blijft het altijd maar de vraag wat de seizoenen gaan brengen en hoe we daar mee om gaan.

Week 30 Wat
Planten paksoi, raddichio, koolrabi paars, kropsla
Zaaien groenlof
Oogsten snijbiet, spinaziezuring, pluksla, stengelui, tomaten, bieten, venkel, bleekselderij, sperziebonen, regenboogwortels, uien rood/geel, prei, aardappelen, bloemkool, rode en witte kool, courgette, aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Groenlof

Het is niet zo’n bekende groente, maar groenlof is wel makkelijk om te kweken. Het groeit namelijk op elke grond, en alleen een lichte bemesting is al voldoende. Groenlof is een typische groente voor de herfst en vroege winter en kun je zowel rauw als gekookt eten. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie. Een goede standplaats is in de zon of half in de schaduw, en de plant wordt zo’n 30 tot 40 centimeter hoog. Enige vorst kan groenlof wel verdragen, maar bij invallende vorst raden wij aan het gewas onder doek te plaatsen en daarbij het slechte buitenblad te verwijderen.

Groenlof zaaien kun je het beste dun in rijtjes in de volle grond doen. Vervolgens kun je ze later uitdunnen. Een goede plantafstand daarbij is 30 x 25 centimeter en bij voorkeur de zaden rechtstreeks te zaaien. Wat betreft de periode is de beste zaaitijd van half mei tot eind juli. Het is van belang om je hieraan te houden, want wanneer je eerder gaat zaaien is de kans groot dat de planten doorschieten.

Mulchen

Mulchen of het afdekken van de bodem bestaat als gebruik in de tuin al lang, maar is sinds korte tijd weer populairder in de moestuin wereld. Wij bij de Tuinders doen het ook maar al te graag. Mulchen heeft namelijk het voordeel dat als je organisch materiaal gebruikt je een nieuwe vruchtbare laag toevoegt aan de bodem. Eigenlijk zoals dat in bossen ook gebeurt doordat er elk jaar weer nieuwe bladeren op de bodem vallen. Mulch is in het zaaiseizoen bijvoorbeeld niet handig omdat je met al die bladeren op het bed niet kan zaaien. Daarom wordt mulch meestal gebruikt bij gewassen die uitgeplant moeten worden of in de herfst wanneer er geen gewassen in de bedden staan, de bladeren in overvloed zijn en alle tijd hebben om af te breken voordat het seizoen weer begint. Niet alleen onderdrukt mulch onkruid en voegt het vruchtbare aarde toe aan je bodem het kan ook je bodem beschermen tegen de elementen bijvoorbeeld regenbuien en wind die je bodem kunnen wegspoelen of fel zonlicht dat de bodem uitdroogt. Je kan ook mulchen met materialen zoals plastic. Bijvoorbeeld als je een tijdje niets met je bedden gaat doen of als je in één keer heel veel kleine onkruidjes weg wil hebben. Het gebruik van plastic als mulch kan heel effectief zijn en veel tijd schelen en wordt door veel professionele tuinders gebruikt.

Voor meer toelichting verwijzen we je ook graag naar de reader paragraaf 4.4.1 MulchenTot slot nog een informatief filmpje over mulchen. Duur: 7 minuten.