1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 30 week 38

Moestuinles 30 week 38

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we kunnen genieten van een fijne nazomer. Ondanks de prettige temperaturen zien we tuin wel veranderen en de herfst steeds meer zijn intrede doen. We hebben gezien dat recent ingezaaide gewassen goed zijn aangeslagen en gestaag groeien. Afgelopen week zijn we ook begonnen met het ruimen van bedden en het inzaaien van groenbemesters. Waarschijnlijk zijn de eerste rode sprietjes van de winterogge aankomend weekend al zichtbaar. Vogels en muizen zijn ook dol op de door ons gezaaide rogge, voor bescherming kan klimaatdoek ook losjes op het bed worden gelegd totdat de zaden zijn ontkiemt. Ook zien we de opbrengst van bepaalde gewassen zoals de boontjes en courgette echt teruglopen doordat de planten aan hun einde komen. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we weer door met het wikke en winterrogge mengsel. Wil je weten waarom we voor deze mix gekozen hebben? Dat is terug te lezen in de moestuinles van vorige week. Het is ook de perfecte tijd om met compost bezig te zijn. Als je in jouw tuin al een composthoop hebt opgezet is het belangrijk om de vochtigheid of misschien wel de temperatuur in de gaten te houden. Waarschijnlijk kunnen ook de eerste pompoenen, pastinaken en sojaboontjes geoogst worden. Bij edamame bonen oogst je de peulen zo’n twee weken voor ze rijp zijn. Je kunt de bonen dan goed zien in de peul en de peul gaat al voorzichtig over van groen naar geel. De peulen zitten vrij vast, dus het is verstandig bij het oogsten een schaar te gebruiken, om de plant niet te beschadigen. Ze nu op hun best om vers te bereiden door kort te koken of te stomen, doe dit maximaal 3 dagen na het oogsten. Wanneer je de peulen langer laat liggen of later oogst, zijn ze zeer geschikt om te drogen voor latere consumptie.

Week 38 Wat
Zaaien wikke-rogge wengsel
Oogsten snijbiet, aubergine, paprika, courgette, pompoen, bleekselderij, sojabonen, sperziebonen, snijbonen, pastinaak, wortels, prei, koolrabi, Chinese kool, paksoi, aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Composteren

Het is nu de perfecte tijd om een composthoop op te zetten. We hebben het minder druk met zaaien en planten en het weer is minder droog. Composteren is eigenlijk niets anders dan met behulp van bacteriën en schimmels, en allerlei nuttige insecten ons tuinafval omzetten in vruchtbare aarde. Doordat er zoveel micro-organismen in compost zitten is het uiterst geschikt om weer te gebruiken op onze groentebedden. Deze micro-organismen helpen namelijk onze gewassen om de juiste voedingsstoffen te vinden die ze nodig hebben om voor ons lekkere groenten te produceren. Voor het maken van een composthoop zijn er eigenlijk maar vier dingen nodig. Bruin materiaal, groen materiaal, water en lucht. Voldoende luchtigheid in de composthoop is erg belangrijk omdat anders de composthoop gaat rotten en dat stinkt. Compost hoort naar bosgrond te ruiken als je compost gaat stinken moet je het zo snel mogelijk omscheppen zodat er weer zuurstof bij komt. Ook kan je er dan gelijk koolstofrijk materiaal bij doen. Bijvoorbeeld stro, houtsnippers of karton. 

De kracht van de composthoop is dat je kan gebruiken wat je uit je eigen tuin haalt en hoe meer verschillende materialen je uit je tuin kan halen, des te beter je composthoop zal worden. Composteren kan erg ingewikkeld klinken maar als je het eenmaal hebt gedaan besef je hoe simpel het eigenlijk werkt. Voor nog wat meer toelichting verwijzen we je ook graag naar de reader hoofdstuk 7. Composteren. Als je nog extra vragen hebt, vertelt de tuinder er graag meer over!

Bij goede compost kan je geen plantenresten meer herkennen. Ook heeft het de kleur van 80% pure chocolade. 

Groenten fermenteren 

Wil jij leren hoe je de groentes uit de tuin fermenteert en ze zo langer houdbaar, smakelijk en eenvoudig bewerkt? Onze workshop is online beschikbaar met een uitgebreide uitleg over zowel de theorie als de praktijk en is hier te vinden: Workshop fermenteren.

Preimot 

Deze week ontdekten we in een van onze tuinen helaas de preimot. Een hongerig rupsje dat gangenstelsels graaft door prei. Plaagbeestjes zoals de preimot zijn nooit leuk om in de tuin te vinden. Toch kan het wel leerzaam zijn. Het leren kennen en herkennen van deze plagen is de belangrijkste stap naar het voorkomen van schade aan je gewas. 

De preimot die schade aanricht in prei en andere allium gewassen is de larve of rups van een nachtvlinder. Je kan de schade van de preimot erg goed herkennen aan de lange gangenstelsels die zich door de kern van prei graven. Ook kan je lichtgroene hoopjes uitwerpselen zien die erg lijken op die van koolwitjes. Rondom de gangen waar de preimot is geweest zal de prei gaan rotten en je kan de rupsjes met het blote oog ook goed zien. 

Maatregelen treffen tegen de preimot is moeilijk omdat de periodes dat ze actief zijn, kunnen verschillen met het weer. Een klimaatdoek zou bijvoorbeeld helpen om ervoor te zorgen dat de mot geen eitjes in prei kan leggen. Maar de premineervlieg een ander beestje die ongeveer dezelfde schade aanricht kan dan weer door de mazen van klimaatdoek kruipen. De beste methoden om deze schade te voorkomen zijn zorgen voor veel biodiversiteit, en niet te veel allium soorten dicht bij elkaar planten.