1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 32 week 40

Moestuinles 32 week 40

Wat is er afgelopen week gebeurd

Het was afgelopen weekend nog heel vriendelijk weer op de tuinen! Zaterdag wat wisselvalliger maar tussen wat buitjes door ook lekker in het zonnetje kunnen werken en zondag was het helemaal droog en aangenaam. We zien steeds meer herfstachtige taferelen op de tuin en we hebben bewonderend gekeken naar de opkomende bladgewassen, de vele pompoenen en de prachtige spruitkolen. We hebben weer een aantal bedden met groenbemesters ingezaaid en de eerder gezaaide zien we nu al goed opkomen. Ze kiemen gelukkig snel en de winterrogge valt meteen op door het rode steeltje en het sprieterige uiterlijk.

Ook zien we steeds meer paddenstoelen verschijnen in de tuinen. Wist je dat paddenstoelen in je tuin een goed teken is? Een paddenstoel is het zichtbare stukje van een goed ontwikkeld mycelium netwerk (schimmeldraden) wat bijdraagt aan een gezonde bodem. Schimmels composteren met name houtachtige plantenresten heel goed waardoor er voeding vrij komt voor planten en ander bodemleven. Daarom zie je de paddenstoelen vaak als eerste aan de rand van een houtsnipperpaadje verschijnen.

Wat gaan we deze week doen

Deze week kunnen we weer doorgaan met het verzamelen van een heerlijke herfstoogst. Ook kan er verder worden gewerkt aan het verwijderen van grassen en onkruiden uit de bedden, paadjes en borders. En is er wellicht nog tuinafval fijn te maken voor op de composthoop? Er komt nu veel materiaal van de tuin af waaronder de maisplantjes waarvan de planten waar de kolven van geoogst zijn weggehaald kunnen worden. Alle klimrekken die we voor de boontjes hebben gemaakt en nu nog staan kunnen misschien ook al weg, tenzij er nog goede boontjes aan zitten natuurlijk!

Week 40 Wat
Zaaien wikke-rogge wengsel
Oogsten snijbiet, raddichio, raapstelen, spinazie, aubergine, paprika, courgette, pompoen, bleekselderij, sojabonen, sperziebonen, snijbonen, pastinaak, wortels, prei, radijs, raapjes, bladkolen (onderste bladeren), aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Kruiden

Naast alle verschillende groenten hebben we ook best wat kruiden op de tuin staan. Zo kan je onder andere peterselie, salie, citroenmelisse, munt, marjolein (oregano), dille, kervel, basilicum, bieslook, chinese bieslook en koriander verspreid over het jaar oogsten. Al deze kruiden zijn breed inzetbaar voor bijvoorbeeld thee, ovenschotels, bij vlees, vis, vleesvervanger, aardappels, dressings, kruidenboters, salades en noem zo maar op! Daarbovenop zijn kruiden ook nog erg gezond, zo bevatten veel kruiden antioxidanten, vitaminen en mineralen. Dat kruiden gezond zijn weten ze al lang. Zo zei de middeleeuwse Karel De Grote: ‘Kruiden zijn de vriend van de dokter en de trots van de kok’.

Onlangs hebben we op onze theetuin op Stadstuin Zuilen een leuke workshop gegeven over de kracht van kruidenthee. Hierbij een aantal kruidenthee recepten om met de kruiden uit de tuin je eigen verse thee te maken.

Winterrogge

De ingezaaide winterrogge is al goed aan het opkomen. Op de website van onze biologische zadenleverancier De Bolster staat een kort artikel over groenbemesters zaaien in het najaar. En ook leuk om hier het aanbod van zaden te bekijken en zo alvast vooruit te kijken naar volgend tuinseizoen.

Het telen van groenbemesters geeft de volgende voordelen:

  • Groenbemesters verhogen het organische stofgehalte in de bodem en leveren een bijdrage aan het humus gehalte;
  • Ze helpen het vasthouden van voedingsstoffen die anders naar de ondergrond kunnen uitspoelen;
  • Diep wortelende groenbemesters halen voedingsstoffen naar het teeltoppervlak, waar ze beschikbaar komen voor minder diep wortelende gewassen;
  • Ze beschermen de bodem tegen erosie;
  • Ze verbeteren de bodemstructuur met hun wortels.