1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 33 week 41

Moestuinles 33 week 41

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen weekend hadden we nog aangename temperaturen in de tuin. De start zaterdagochtend was wel behoorlijk koud, we zaten dicht tegen nachtvorst. Het is ook goed te zien dat onze warmteminnende planten zoals de courgette, paprika en aubergine het zwaarder hebben en steeds minder productief worden. We zijn de laatste weken erg gefocust geweest op het zaaien van de groenbemesters, spullen opruimen die we door het gehele jaar hebben gebruikt en andere werkzaamheden om en op de tuin. We hebben kunnen oogsten van heerlijke najaarsgroenten zoals de eerste pompoenen, pastinaak, radijsjes, raapstelen en spinazie. Ook het schatgraven naar de aardperen is begonnen, verderop in de les meer daarover. En op onze tuin in Almere hebben ze dit jaar wel hele grote kolen!

Wat gaan we deze week doen

Na wat frissere dagen lopen de temperaturen de komende week weer wat op. De dagen worden wel korter en ook de temperaturen in de nacht zullen naar beneden gaan. Dit gaan we merken aan dat onze gewassen langzamer gaan groeien en eigenlijk alles in de natuur het wat rustiger aan gaat doen. We zullen aankomend weekend weer doorgaan met het zaaien van de groenbemesters en dit is dan ook gelijk het laatste weekend dat onze groenbemesters nog goed zullen kiemen. Ook zal er rondom het opruimen en winterklaar maken van de tuinen nog het een en ander te doen zijn en daar vertelt de tuinder je graag meer over. 

Week 41 Wat
Zaaien wikke-rogge wengsel
Oogsten snijbiet, raddichio, raapstelen, spinazie, veldsla, aubergine, paprika, courgette, pompoen, bleekselderij, sperziebonen, aardperen, pastinaak, wortels, prei, radijs, raapjes, bladkolen (onderste bladeren), div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Aardperen tijd!

De aardpeer, deze fascinerende groente staat al het hele seizoen in onze tuinen. En nu is het eindelijk zover dat de aardpeer geoogst kan worden. 

Schillen of niet schillen? Wil je de aardpeer koken? Dan kan je hem het beste schillen! Maar als je hem gaat bakken is dat niet nodig en is het velletje juist lekker zoals bijvoorbeeld bij nieuwe aardappelen.  

Jerusalem artisjok, de Engelstalige naam van de aardpeer is een bijzondere. Er is geen verband tussen de aardpeer en de stad Jeruzalem en het is ook geen artisjok of een gewas die daar familie van is. De naam is waarschijnlijk verbasterd van het Italiaanse girasole articiocco (artisjok zonnebloem) omdat aardperen een beetje dezelfde smaak hebben als artisjok.

Ontdekking van de aardpeer. Veel groentes die we nu typisch Nederlands of Europees vinden zijn eigenlijk relatief recent pas ontdekt. Vaak in andere continenten zoals Zuid-Amerika of Azië. De aardpeer is in 1605 ontdekt door een Fransman bij een inheemse stam in Amerika.

Winderigheid. Bij veel mensen kan de aardpeer voor winderigheid zorgen, maar hoe komt dat nu eigenlijk? Het stofje inuline komt veel voor in aardpeer. Dit is een probiotisch stofje en dus gezond voor de darmflora. Echter kan het wel moeilijk te verteren zijn voor sommige mensen. Wanneer dit stofje in de dikke darm terechtkomt, wordt het gefermenteerd door de darmbacteriën. Tijdens dit proces ontstaan er gassen zoals koolstofdioxide en methaan. Deze gassen moeten vervolgens uit je lichaam en dat gaat vaak in de vorm van windjes.

Let op: bij het oogsten van de aardperen dat er geen resten achterblijven in het bed en dat de plantwortels en de aardperen zelf niet op de composthoop of onkruidwal terechtkomen maar op de locatie met het restafval worden afgevoerd. Dit om te voorkomen dat ze gaan woekeren over de tuin.

Pastinaak met feta, peterselie en noten

De pastinaken zijn weer prachtig dit jaar! Soms komen er enorme witte wortels uit de grond. We hebben dit makkelijke maar heel smakelijke recept gevonden waarbij je de pastinaak en verse peterselie uit de tuin kan gebruiken: recept Pastinaak.