Oogstseizoen
Aardperen gaan al in maart de grond in, maar je kan ze pas in november oogsten. De knollen kun je wel tot maart in de grond laten zitten.
Wat heeft deze plant nodig
Aardpeer doet het eigenlijk goed op elke grond soort. Alleen een te hoog grondwaterpeil is minder prettig voor deze groente. De knollen kunnen dan ondergronds gaan rotten. Daarnaast heeft de aardpeer ook niet veel bemesting of compost nodig. Al draagt een beetje extra voeding wel bij aan de opbrengst.
Voorjaars-, zomer of najaarsteelt
Aardperen hebben een lange periode nodig om tot volledige knolvorming te komen. Je kunt ze daardoor alleen in het vroege voorjaar in de grond doen en in november oogsten. Dit is een typische groente die alleen op een specifiek moment in het jaar te verkrijgen is.
Welke delen van de plant gebruiken we
Van de aardpeer gebruiken we de ondergrondse knollen. Hoewel de plant boven de grond erg groot wordt en veel blad en bloemen produceert, eten we alleen de knollen.
Hoe te verwerken
De knol heeft slechts een dunne schil en schillen is niet nodig. De aardpeer kan rauw gegeten worden, bijvoorbeeld als salade. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok. De witte of roze knollen verkleuren aan de lucht snel naar bruin. De aardpeer kan gekookt worden en zo gegeten. De kooktijd varieert van 10 minuten voor de kleine aardperen, tot 30 minuten voor de grote. Ook is het mogelijk de aardpeer na kort koken te bakken, net als aardappelen, al dan niet met toevoegen van kruiden, knoflook etc.
Combineert in de keuken goed met: amandel, anijs, basilicum, bieslook, citrusfruit, dragon, gember, hazelnoten, hysop, kastanje, mierikswortel, mosterd, oregano, paddenstoelen, salie, spinazie, tijm, tomaat, venkel (zaad).
Bewaren
Aardperen drogen snel uit na oogsten, je kunt ze dus het beste direct na oogsten eten. Je kunt de knollen het beste in de grond laten zitten tot het moment dat je ze wilt eten. Als je veel in één keer oogst, zorg dan dat je ze snel eet.
Wetenswaardigheid
Aardperen worden zowel als groente als sierplant in tuinen gezet. Doordat de plant en de bloemen doen denken aan zonnebloemen, zijn het ook geliefde planten in siertuinen. Je moet er wel rekening mee houden dat de plant zich via zijn wortels vermeerdert en zo de tuin over kunnen nemen als je ze niet oogst.
Bronnen:
Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris
Handboek ecologisch tuinieren. Velt