1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 17 week 25

Moestuinles 17 week 25

Wat is er afgelopen week gebeurd 

Afgelopen week hebben we gekeken hoe het met de gezaaide bladkolen ging en wanneer mogelijk verplant. Ook hebben we naar de spruitkolen gekeken. We hebben gezien dat de gezaaide phacelia, de paarse bloemetjes tussen de bloemkolen vol zitten met allerlei soorten bijen, een prachtig gezicht! Ook hebben we andere smakelijke vooruitzichten gezien. De peultjes zijn massaal gaan bloeien en hebben al peulen gevormd, net als de kapucijners en tuinbonen die alleen nog een beetje moeten groeien voor we gaan oogsten. Als kerstomaat op de taart zien we ook al kleine groene tomaten aan onze planten! Dat wordt genieten.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we drie combinatieteelten in de tuin zetten. Een nieuwe slamix met stengelui en een bewaarpeen met prei. En nog een bed Chinese kool met inkarnaat klaver. Daarnaast is het eventjes de laatste les dat we gaan planten en zaaien. De lessen van week 26 tot en met 29 gaan natuurlijk door maar daarin gaan we ons met een volle tuin focussen op tuinonderhoud, gewasverzorging en oogsten.

Week 25 Wat
Planten sla mix, stengel ui, prei, Chinese kool
Zaaien wortel bewaarpeen, inkarnaat klaver (i.p.v. klaproos)
Oogsten snijbiet, pluksla, stengelui, ijssla, bieten, spitskool, venkel, peultjes, sjalotten, uien rood/geel (dunnend), courgette, aardbeien, div. kruiden

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen. 

Compost maken

Nu dat we steeds meer groenafval hebben van de tuin is het leuk om nog wat dieper in dit proces te duiken. We zijn nu namelijk volop voeding aan het creëren die we later weer op de tuin kunnen gebruiken. Composteren is een belangrijk onderdeel in onze manier van telen en omgaan met de aarde. 

Om mooie compost te krijgen moeten we zorgen dat we genoeg plantenresten inbrengen (groen materiaal) en zaken als stro, bladeren en takjes (bruin materiaal). De plantenresten zorgen voor de brandstof en het water voor het proces van composteren. Het bruine materiaal zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof bij de ingrediënten kan komen. Dan kunnen we de compostbak zijn werk laten doen. In de reader lees je meer over het exacte proces.

7. Composteren

Hieronder vind je ook nog een leerzaam filmpje over composteren.

Groenten bewaren en verwerken 

Waar we in de lente rustig aan telkens wat bladeren oogsten van de verschillende bladgroenten merken we nu dat we ineens heel veel kunnen gaan oogsten. Soms is dat meer dan we kunnen opeten in een week. We willen natuurlijk geen goed eten weggooien. Daarom is het zinvol om nu al te gaan kijken naar manieren om de groenten en kruiden langer te bewaren. Van veel bladsoorten kun je bijvoorbeeld pesto maken. Dit is, onder een laagje olie, veel langer te bewaren dan de verse bladeren.  Daarnaast kun je van heel veel groentes heerlijke soepen maken die je goed kunt invriezen zodat je later in het seizoen nog kunt genieten van die heerlijke groenten.

Hoe bewaar je welke groenten lees je hier. Daarnaast kun je ook eens kijken of je groenten en kruiden kunt drogen, inmaken of kunt fermenteren. Kijk bijvoorbeeld eens op: conserveringstechnieken voor het bewaren van groenten, fruit en kruiden (mijnkeukentuintje.nl) 

Linzensoep met borage (komkommerkruid)

Komkommerkruid heet ook wel bernagie of borage. Het is een goede bijenplant en hij is eetbaar. De naam komkommerplant komt dan ook van de geur en smaak van deze plant: komkommerachtig. Je kan het blad en de bloemen eten, bijvoorbeeld in visgerechten en aardappelsalades. Of probeer eens deze eenvoudige maar heerlijke Italiaanse linzensoep met borage.