1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 20 week 28

Moestuinles 20 week 28

Wat is er afgelopen week gebeurd

De tuinen staan er goed bij en ons harde werken begint steeds meer zijn vruchten af te werpen. We zien elke week meer gezellige bloemen opkomen, hebben goed naar onze gewassen gekeken, waar nodig verzorgd en geoogst. Ook is er weer goed gewied, dit is soms nog best moeilijk omdat er zoveel verschillende onkruiden zijn en het soms net lijkt alsof zo’n onkruidje uit een door ons geplant gewas groeit maar er dan na nadere inspectie toch net naast blijkt te groeien. De temperaturen waren weer even opgelopen maar gingen deze week weer wat naar beneden. Samen met af en toe een flinke regenbui voor onze plantjes.

Wat gaan we deze week doen

Deze week zaaien en planten we geen groenten en kruiden. Dit blijkt toch wel fijn omdat er nu ook deelnemers op vakantie gaan die dan geen grote tuin-updates hoeven te missen! We hebben onze handen vol aan het bijhouden van de tuin, dus daar kunnen we onze tijd goed voor gebruiken. We kijken goed naar de planten en letten daarbij op meeldauw, slakken en rupsen. Naast het onkruid wat vaak in de bedden groeit hebben we ook af en toe grassen die op de paadjes groeien, het is nu ook de perfecte tijd om die er goed uit te trekken voordat ze diep kunnen gaan wortelen. Voor de rest kunnen we natuurlijk weer gaan genieten van de rijke oogst die we nu wekelijks uit onze tuinen halen. 

Week 28     Wat
Planten  
Zaaien
Oogsten snijbiet, bieten, spitskool, venkel, bleekselderij, peultjes, kapucijners, doperwten, tuinbonen, regenboogwortels, prei, sjalotten, uien rood/geel, courgette, aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten. We oogsten nu zoveel groenten dat het fijn is als je weet hoe je ze het beste kunt bewaren.

Zuurtegraad/pH 

Je hebt misschien weleens gehoord over de zuurtegraad van je bodem, maar wat is dat nou eigenlijk? De zuurtegraad kan je meten met een schaal van 1 op 14 waarbij 1 heel zuur is en 14 basisch (het tegenovergestelde van zuur) is. De ideale pH voor een moestuin is 6,8 omdat rond die zuurtegraad de voedingsstoffen in de bodem het gemakkelijkst opgenomen kunnen worden door planten. Het bodemleven, vooral bacteriën en schimmels hebben ook invloed op de pH waarde. Bacteriën maken stofjes aan die de bodem basischer maken en schimmels maken stofjes aan die de bodem zuurder maken. In een schimmelrijke bosbodem zal de pH dan ook lager zijn dan in je achtertuin waar je misschien wel een gespit hebt. Organisch materiaal aan je bodem toevoegen is de beste remedie om je bodem in balans te houden. Planten kunnen samen met bodemleven de ideale pH rondom hun wortelstelsels bepalen en de tuin bekalken heeft vaak geen positief effect op het organische stofgehalte en het bodemleven in de tuin. 

Recepten

We genieten enorm van alle recepten en smakelijke foto’s die jullie delen. Blijf dat vooral doen! Omdat er nu zoveel valt te oogsten wordt de snijbiet regelmatig overgeslagen. Hierbij een lekkere variatietip met deze veelzijdige topper van de moestuin: Zoetzure snijbietstelen.

Uien kun je langer bewaren door ze te drogen, maar ook door er bijvoorbeeld uiencompote of uienchutney van te maken. Heerlijk bij een (vega) hamburger of bij een kaasplankje!

We vonden een heerlijk recept voor jullie! Kijk vooral even hier.