1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 23 week 31

Moestuinles 23 week 31

Wat er afgelopen week is gebeurd

Afgelopen week stond er weer heel wat plantgoed voor ons klaar. Kropsla, paarse koolrabi, paksoi, radicchio en groenlof zaadjes om te zaaien. Deze hebben we in de klaargemaakte bedden uitgeplant, bewaterd en zo nodig ook beschermd met een klimaatdoek. Ook viel er weer veel te oogsten; sperziebonen, courgette, prei, wortel, stengelui en verse sla om er maar een aantal op te noemen. De aubergines hangen er ook super bij en de rijpe exemplaren zijn geoogst. En op de meeste tuinen zijn ook aardappels gerooid want het merendeel van de planten hebben hun beste tijd gehad. Ook is er weer gewied en in de borders gewerkt. Soms zou je de bloemen-kruidenborders haast vergeten omdat er zoveel te doen en te zien is tussen de groenteplanten maar het netjes houden van de borders blijft dankbaar werk.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we even kijken hoe al ons plantgoed aanslaat en of ze de hoge temperaturen goed hebben doorstaan. Het is belangrijk om goed te controleren of er bijvoorbeeld geen koolwitjes onder de klimaatdoeken zitten of dat er niet opeens veel slakken bij de jonge aanplant gekropen zijn. Ook het bijhouden van onkruiden door te wieden en te schoffelen en het in de gaten houden van de tomatenplanten. Met de regen van voorgaande periode zullen er sneller schimmels in de tomatenplanten kunnen komen dus een keertje extra naar de tomaten kijken kan geen kwaad. En goed om regelmatig de courgettes te blijven oogsten, dit stimuleert bovendien de plant om nieuwe bloemen en vruchten te maken.

Week 31 Wat
Planten
Zaaien
Oogsten snijbiet, spinaziezuring, pluksla, stengelui, tomaten, aubergine, courgette, bieten, bleekselderij, sperziebonen, zomerwortels, prei, aardappelen, bloemkool, rode en witte kool, aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen. Vanuit de appgroepen voegen we regelmatig nieuwe recepten toe aan de kennisbank, neem gerust een kijkje voor inspiratie en graag blijven delen!

Voeding voor de plant of voeding voor de bodem? 

Voed je nu eigenlijk de plant of de bodem? Dit kan in principe allebei, maar wij voeden altijd de bodem. Zo gebruiken we een rijke compost dat het bodemleven voeding geeft en waarin voedingsstoffen langzaam vrijkomen en dat op de lange termijn de bodem vruchtbaarder en beter maakt. In de reguliere landbouw wordt vaak gebruik gemaakt van snelle voedingsstoffen zoals kunstmest om de gewassen sneller te doen groeien. Kunstmest is zo gemaakt dat het direct opgenomen kan worden door de plantenwortels maar hierdoor worden de planten lui en gaan ze niet meer zelf op zoek naar voedingsstoffen. Je zal daarom zien dat planten die kunstmest hebben, kortere wortels maken dan planten die samen met het bodemleven moeten samenwerken om te krijgen wat ze nodig hebben. Kunstmest is ook een agressieve meststof die de nuttige mycorrhizaschimmels in de bodem doodt. Hierdoor kan de bodem niet meer werken vanuit zijn natuurlijke kracht. De wortels krijgen op deze manier geen aanvoer meer via de schimmels. Vandaar werken wij biologisch en doen we er van alles aan om goed voor onze bodem en het bodemleven te zorgen.

Hoe lok je wilde bijen naar de tuin?

Wilde bijen zijn van groot belang voor ons voedsel. Zo zorgen ze voor de bestuiving van ontelbare gewassen en zouden we weinig groentes krijgen zonder deze nuttige insecten. Maar hoe krijg je deze beestjes nu naar de tuin? Door bijvoorbeeld inheemse bloemen te laten groeien zoals distels (in de border) of bijvoorbeeld om als combinatieteelt bloemen te zaaien die bijen aantrekken zoals we hebben gezien bij de phacelia en het komkommerkruid. Bijen zijn van nature ook dol op de bloemen van bijvoorbeeld tomaten en pompoenen, dus het hebben van een groentetuin nodigt ze vanzelf al uit. Natuurlijk gebruiken wij bij de Tuinders ook geen stoffen die schadelijk zijn voor bijen of andere dieren. Zoals je in de tuin kan zien hebben deze dingen een groot effect want met een beetje lekker weer zoemen ze je om de oren.

Op onze tuin in Zeist heeft Truus Kortenhorst een keer een gastles gegeven over wilde bijen op de tuin en het belang van biodiversiteit.  Truus is zelf ook fervent moestuinder en is daarnaast verbonden aan de werkgroep Zeist Zoemt Duurzaam. In dit artikel lees je meer over het belang van wilde bijen op de tuin en hoe je deze mooie en nuttige beestjes naar de tuin kunt lokken.