Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Artikelen
  5. Hoe bewaar je welke groente

Hoe bewaar je welke groente

Het verschilt per groente waar je ze moet bewaren en hoelang ze daar goed blijven. Koelkast? Kast? Fruitschaal? Wij zochten voor je uit hoe je welke groente moet bewaren. Twijfel je na het oogsten? Check dan deze alfabetische lijst.

Aardappel: koele, donkere, droge plek (7-10 C) – niet in een plastic zak – paar weken

Aardpeer: koelkast – 7 dagen

Asperges: koelkast – 7 dagen

Aubergine: een koele plaats (15-17 C) zoals een voorraadkast – 5 tot 7 dagen

Bieten
Rauwe zomerbieten met loof: koelkast – 7 dagen
Rauwe zomerbieten zonder loof: koelkast – 3 dagen
Rauwe winterbieten: koele plaats (12-15 C) – meerdere weken
Gekookte bieten: koelkast – 2 dagen

Bleekselderij: koelkast – 7 dagen

Bloemkool: koelkast – 7 tot 10 dagen

Boerenkool
Struik: koelkast – paar dagen
Gesneden: koelkast – 1 a 2 dagen

Bonen
Verse bonen: koelkast – paar dagen
Gedroogde bonen: koele, droge, donkere plek – 1 jaar
In glas, geopend: koelkast – paar dagen

Broccoli: koelkast – 2 tot 5 dagen

Courgette: koele plek (12-15 C) – 7 dagen

Knolselderij: koele, droge plek (12-15 C) – 3 weken

Komkommer: koele plek (12-15 C) – 7 dagen

Koolraap: koele plek (12-15C) – tot een maand

Koolrabi: koelkast – enkele dagen

Paddenstoelen: koelkast – 2 tot 3 dagen

Paksoi: koelkast – 2 tot 3 dagen

Paprika: koele plek (12-15 C) – 7 dagen

Pastinaak: koele plek (12-15 C) – 2 weken

Pompoen: koele, droge plek (12-15 C) – twee maanden
Gesneden stuk in folie: koelkast – 3 tot 5 dagen

Prei: koelkast – 2 tot 3 weken

Raapstelen: koelkast – open zak – 3 dagen

Rabarber: koelkast – 7 dagen

Radijs: koelkast – in een zak met luchtgaatjes – 7 dagen

Rettich: koelkast – 7 dagen

Rucola:  koelkast – goed afgesloten zak – 3 tot 4 dagen

Schorseneren: koele, droge plek (12-15 C) – in een zak met luchtgaatjes – paar weken

Snijbiet: koelkast – 2 dagen

Snijboon (ongesneden): koelkast – open zak – paar dagen

Sperziebonen: koelkast – open zak – paar dagen

Spinazie: koelkast – 2 dagen

Spruitjes: koelkast – open zak – 3 tot 7 dagen

Taugé: koelkast – bakje – 1 tot 2 dagen

Tomaten: koele plek (12-15 C) – 7 dagen

Tuinbonen: koelkast – 2 tot 3 dagen

Venkel: koelkast –  7 dagen

Witlof: koelkast – open zak – 7 dagen

Wortels: koelkast – zonder loof – 1 tot 2 weken

Zoete aardappel: koele, droge plek – 2 weken

Qua houdbaarheid zijn dit natuurlijk richtlijnen van wanneer de groenten nog goed zijn. Ga vooral ook op je zintuigen af, goed eten weggooien is zonde. Weet je van tevoren al dat je het niet op tijd op krijgt? Kort blancheren en invriezen kan de oplossing zijn.