Het verschilt per groente waar je ze moet bewaren en hoelang ze daar goed blijven. Koelkast? Kast? Fruitschaal? Wij zochten voor je uit hoe je welke groente moet bewaren. Twijfel je na het oogsten? Check dan deze alfabetische lijst.
Aardappel: koele, donkere, droge plek (7-10 C) – niet in een plastic zak – paar weken
Aardpeer: koelkast – 7 dagen
Asperges: koelkast – 7 dagen
Aubergine: een koele plaats (15-17 C) zoals een voorraadkast – 5 tot 7 dagen
Bieten
Rauwe zomerbieten met loof: koelkast – 7 dagen
Rauwe zomerbieten zonder loof: koelkast – 3 dagen
Rauwe winterbieten: koele plaats (12-15 C) – meerdere weken
Gekookte bieten: koelkast – 2 dagen
Bleekselderij: koelkast – 7 dagen
Bloemkool: koelkast – 7 tot 10 dagen
Boerenkool
Struik: koelkast – paar dagen
Gesneden: koelkast – 1 a 2 dagen
Bonen
Verse bonen: koelkast – paar dagen
Gedroogde bonen: koele, droge, donkere plek – 1 jaar
In glas, geopend: koelkast – paar dagen
Broccoli: koelkast – 2 tot 5 dagen
Courgette: koele plek (12-15 C) – 7 dagen
Knolselderij: koele, droge plek (12-15 C) – 3 weken
Komkommer: koele plek (12-15 C) – 7 dagen
Koolraap: koele plek (12-15C) – tot een maand
Koolrabi: koelkast – enkele dagen
Paddenstoelen: koelkast – 2 tot 3 dagen
Paksoi: koelkast – 2 tot 3 dagen
Paprika: koele plek (12-15 C) – 7 dagen
Pastinaak: koele plek (12-15 C) – 2 weken
Pompoen: koele, droge plek (12-15 C) – twee maanden
Gesneden stuk in folie: koelkast – 3 tot 5 dagen
Prei: koelkast – 2 tot 3 weken
Raapstelen: koelkast – open zak – 3 dagen
Rabarber: koelkast – 7 dagen
Radijs: koelkast – in een zak met luchtgaatjes – 7 dagen
Rettich: koelkast – 7 dagen
Rucola: koelkast – goed afgesloten zak – 3 tot 4 dagen
Schorseneren: koele, droge plek (12-15 C) – in een zak met luchtgaatjes – paar weken
Snijbiet: koelkast – 2 dagen
Snijboon (ongesneden): koelkast – open zak – paar dagen
Sperziebonen: koelkast – open zak – paar dagen
Spinazie: koelkast – 2 dagen
Spruitjes: koelkast – open zak – 3 tot 7 dagen
Taugé: koelkast – bakje – 1 tot 2 dagen
Tomaten: koele plek (12-15 C) – 7 dagen
Tuinbonen: koelkast – 2 tot 3 dagen
Venkel: koelkast – 7 dagen
Witlof: koelkast – open zak – 7 dagen
Wortels: koelkast – zonder loof – 1 tot 2 weken
Zoete aardappel: koele, droge plek – 2 weken
Qua houdbaarheid zijn dit natuurlijk richtlijnen van wanneer de groenten nog goed zijn. Ga vooral ook op je zintuigen af, goed eten weggooien is zonde. Weet je van tevoren al dat je het niet op tijd op krijgt? Kort blancheren en invriezen kan de oplossing zijn.