Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Prei

Prei

Oogstseizoen
Door de verschillende preisoorten kan er nagenoeg het gehele jaar geoogst worden.

Wat heeft deze plant nodig
Prei heeft graag een rijke grond en heeft veel lucht en water nodig. Zorg dus voor een mooi losgemaakte grond. Zeker op vochtige tuinen is het aan te bevelen om prei in opgehoogde bedden te planten. Omdat preiplanten vrij diep de grond in gaan om de stengel wit te houden kunnen opgehoogde bedden sowieso wel handig zijn. 

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Prei kent een zomer-, herfst- en winterteelt. Wil je vroeg in het jaar al prei oogsten dan kun je in januari en februari binnen voorzaaien. Temperaturen van achttien tot twintig graden zijn dan fijn. In april en mei gaan de jonge plantjes dan de grond in en in juli en augustus kun je dan genieten van heerlijke zomerprei. Voor de herfstteelt zaai je maart en april in een koude kas, plant je in juni uit, en oogst je van september tot december. Om prei in de winter te kunnen eten, zaai je in april in de volle grond, in juni plant je ze dan verder uit. De winter prei blijft de hele winter op de tuin staan en is van januari tot half mei te oogsten. 

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de prei gebruiken we de verdikte stengel. Het deel dat onder de grond is blijft wit. Om te zorgen dat een zo groot mogelijk deel van de stengel wit blijft wordt er vaak aarde in een heuvel rond de prei aangebracht. Hierdoor komt er wel vaak aarde tussen de bladeren. De bladeren kunnen overigens ook goed gebruikt worden. Deze zijn vaak wat grover van structuur en sterker van smaak.

Hoe te verwerken
Hoe je prei ook wilt verwerken, zorg dat je de groente goed schoonmaakt voordat je gaat koken. Snij de preistengel en eventueel de bladeren in ringen en was ze goed in een bak met water. Zorg dat je de prei even rustig in het water laat staan zodat de aarde naar de bodem kan zakken. Schep dan de prei uit de kom. Op die manier blijft de aarde op de bodem liggen en giet je het niet weer over je prei heen.
Je kan prei goed wokken en smoren, maar ook in aluminiumfolie op de grill of barbecue doet deze groente het goed. Ze wordt dan langzaam steeds zoeter van smaak.

Combineert in de keuken goed met: basilicum, citrus, dille, dragon, gember, kaas, kappertjes, kervel, koriander, mosterd, nootmuskaat, steranijs, rozemarijn, room, tijm, tomaat, zeekraal, zuring.

Bewaren
In de koelkast is ongesneden prei tot wel drie weken te bewaren.

Wetenswaardigheid
Tot de middeleeuwen had prei de status van edele groente die voornamelijk voor belangrijke personen was. In de 16e eeuw zakte de status van de groente tot volkse groente die niet erg populair was. Dit komt waarschijnlijk doordat de groente vaak te gaar werd gekookt en daardoor snotterig werd. Waarschijnlijk zat de bereide groente ook nog vol zand omdat men de groente in donkere keukens zonder stromend water niet goed schoon kreeg. Gelukkig kunnen we deze groente nu wel goed schoonmaken en heerlijk bereiden.

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt