Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Aardappel

Aardappel

Oogstseizoen
Eind mei tot oktober

Wat heeft deze plant nodig
Aardappelen kunnen in principe op elke grond geteeld worden, maar gedijen het beste bij een wat hogere zuurgraad. Het is daarnaast een plant die het bij uitstek goed doet op lichte zandgronden. Het is wel aan te raden om voor genoeg vochtigheid te zorgen. Daarnaast heeft de aardappel behoefte aan een klein beetje extra voeding door compost.

Voorjaars-, zomer-, of najaarsteelt
Met aardappels kun je ervoor kiezen om te gaan voor een vroege oogst, een half vroege oogst, een half late oogst en een late oogst. Voor de verschillende oogsten kies je verschillende rassen. De verschillende teelten variëren in opbrengst en in hoe lang ze te bewaren zijn na de oogst. Bedenk voor jezelf dus vooral of je vroege aardappels wilt of juist de aardappels die lang te bewaren zijn en stem daar je keuze voor ras en teelt op af. Afhankelijk van je keuze, poot je aardappels ergens tussen half maart en half mei en oogst je van juni tot november.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de aardappel gebruiken we de knollen. Alle andere delen van de aardappel zijn giftig. Aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat. De aardappelplant lijkt dan ook wel op de tomaat en vormt ook kleine groente tomaatachtige vruchten. Deze zijn echter giftig en kunne we niet eten.

Hoe te verwerken
Aardappel kan op een hoop manieren verwerkt worden. Koken, bakken, poffen, pureren, stampen of tot friet verwerken. Het kan allemaal met de aardappel. Let er wel op dat verschillende rassen het beste op verschillende manieren bereid kunnen worden. Kruimige aardappels zijn fijn voor puree en stamppot en vastkokende aardappels zijn bij uitstek geschikt om te koken en te bakken.

Combineert in de keuken goed met: nagenoeg alles.

Bewaren
Verschillende aardappelrassen die later in het jaar geoogst worden kunnen goed bewaard worden. Je bewaard ze dan het beste op een koele, droge en donkere plek. Zodra aardappels heel erg zijn uitgelopen, zijn ze niet meer lekker om te eten. Deze aardappels kun je nog wel goed gebruiken om te poten.

Wetenswaardigheid
De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Daar waren boeren eerst vooral terughoudend richting deze groente omdat de plant en vruchten giftig zijn. Uiteindelijk veroverde de aardappel in de 19e eeuw toch het overgrote deel van Europa. Op de plekken waar de calorierijke aardappel een basisgewas werd, stegen de bevolkingsdichtheid, verstedelijking en lichaamslengte. Omdat de introductie van aardappelen de voedseldruk verminderde, lijkt dit ook gepaard te zijn gegaan met minder oorlogen.

Wikipedia Aardappel

Bronnen:

Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt