Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Recepten
  5. Aardpeersoep

Aardpeersoep

Best wel een maaltijdsoep.

Gang: hoofdgerecht
Aantal personen/porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten

  • 600 gram aardpeer, (geschild) in grove blokjes
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 160 gram oranje linzen of parelgort naar smaak
  • citroensap
  • peper en zout
  • 4 handjes hazelnoten, droog geroosterd, grof gehakt
  • olijfolie
  • eventueel notenolie of room 

Bereiding

  1. Verwarm een ruime pan met een scheutje olijfolie of een lekkere klont boter. Fruit daarin de blokjes aardpeer tot ze geroosterde randjes krijgen. Meng de knoflook erdoor, voeg de laurierblaadjes en het citroengras toe en laat nog 1 minuut staan.
  2. Schenk er water op tot alles ruim onder staat. Breng het aan de kook en laat in 15-25 minuten zachtjes gaar pruttelen (dat ligt eraan hoe fijn je de aardpeer hebt gesneden).
  3. Schep er 4 flink eetlepels aardpeer uit en zet apart. Vis ook de laurierblaadjes en het citroengras eruit. Pureer de rest van de soep glad en voeg de linzen of parelgort toe. Voor een kruidiger resultaat kun je nu de laurier en citroengras eventueel weer terug doen. Breng het geheel weer aan de kook en laat nog 15-20 minuten rustig gaar pruttelen. 
  4. Doe de apart gehouden aardpeer terug in de soep en breng hem op smaak met wat citroensap, peper en zout. 
  5. Schenk er na het opscheppen eventueel wat notenolie of room in en strooi de hazelnoten erover. 

Variatietips:

  • Rasp na het opscheppen wat parmezaan over de soep.
  • Meng voor een frisse touch voor het serveren 2 granny smith appels in kleine blokjes erdoor.
  • Doe er de laatste 3 minuten fijngesneden prei door voor wat extra pit, een plukje per persoon.

Bron: à la minute van Mari Maris