Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Broccoli

Broccoli

Oogstseizoen
mei tot november

Wat heeft deze plant nodig
Broccoli heeft net als bloemkool vruchtbare grond nodig. Het is belangrijk dat de bodem geen wateroverlast kent, maar wel goed vocht vasthoudt.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Broccoli kent een zomer- en najaarsteelt. Voor de zomerteelt, zaai je de broccoli in april en mei. Je kunt dan in juli en augustus oogsten. De najaarsteelt zaai je in juli en kun je in september en oktober oogsten.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de broccoli eten we de bloemknoppen. Dit verschilt van de bloemkool waar we de aanlegsels voor de bloemknoppen eten. Dit zit nog een stadium voor de vorming van bloemknoppen. Door eerst de hoofdknop te oogsten ontstaan er later nog vier tot acht zijknoppen in de bladoksels die wat kleiner zijn. In sommige landen wordt ook het blad gebruikt.

Hoe te verwerken
Broccoli kun je goed koken of stomen. Je kan zit met de broccoli in z’n geheel doen, of met de roosjes en steel in stukken gesneden. Beiden hebben , in ongeveer gelijke grootte, dezelfde garingstijd. Soms is de schil van de steel wat taai. Deze kun je dan het beste met een dunschiller schillen voordat je deze in stukken snijdt. 

Combineert in de keuken goed met: Amandel, basilicum bosui, citrus, dragon, (blauwe) kaas, foelie, gember, karwij, kerrie, kervel, kruidenazijn, mosterd, nootmuskaat, noten, paddenstoelen, pijnboompitten, ras el hanout, tomaat, salie, tijm. 

Bewaren
In de koelkast is broccoli drie tot vijf dagen te bewaren. Buiten de koelkast op een koele plek is dit maximaal drie dagen. Broccoli eet je dus het beste kort na de oogst.

Wetenswaardigheid
Broccoli kennen we in Nederland pas sinds 1979. Deze groente is in Nederland dus eigenlijk een behoorlijke nieuwkomer terwijl ze in Italië al sinds de Romeinse tijd bekend is. 

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt