Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Recepten
  5. Spitskool geroosterd met spicy pinda-sesamdressing

Spitskool geroosterd met spicy pinda-sesamdressing

Dit recept is bedoeld als hoofdgerecht. Er kan eventueel rijst bij worden geserveerd, en/of een verfrissende salade.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de spitskool

  • 2 kleine spitskolen, elk in de lengte in achten;
  • 3 el arachide- of zonnebloemolie;
  • 3 el pinda’s, grof gehakt;
  • 2 el geraspte kokos;
  • 1 el sesamzaad;
  • 4 el grof gesneden koriander;
  • ¼ – ½ rode chilipeper, fijngesneden.

Voor de pinda-sesamdressing

  • 1 teen knoflook, fijngesneden;
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden;
  • een snuf grof zout;
  • 100 g pindakaas;
  • 50 g tahin;
  • 2 tl geraspte gember;
  • 1 tl suiker;
  • 1 tl sesamolie;
  • 1 el rijstazijn;
  • 2 el Japanse sojasaus;
  • sap van ½ – 1 limoen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de parten spitskool op de bakplaat, bestrooi ze met zout en besprenkel met olie. Rooster de kool tot hij beetgaar is en aan de buitenkant een beetje begint te blakeren. Hoelang dat duurt, hangt af van uw oven, het kan in een kwartier gepiept zijn maar ook een halfuurtje kosten.
  2. Doe voor de dressing de knoflook, chilipeper en een snuf grof zout in de vijzel en wrijf fijn. Voeg de pindakaas en tahin, de gember, suiker, rijstazijn, sojasaus, het sap van een halve limoen en 60 ml water toe en roer tot een gladde saus. Proef en voeg naar smaak extra limoensap toe. Roer er als de saus te dik is nog wat extra water door.
  3. Rooster de pinda’s, kokos en het sesamzaad op laag vuur in een kleine, droge koekenpan lichtbruin. Verdeel de parten spitskool over 4 borden of leg ze op een grote schaal. Lepel er wat van de pinda-sesamdressing over en bestrooi met het pinda-kokosmengsel, de koriander en chilipeper. Geef de rest van de dressing apart erbij.