Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Uien

Uien

Sjalot, lente ui, bosui

Oogstseizoen
Mei- oktober

Wat heeft deze plant nodig
Uien kunnen in principe op alle grondsoorten groeien, maar geven de voorkeur aan de wat zwaardere gronden. Deze moeten dan wel goed doordringbaar zijn. Uien staan niet graag in plassen water, maar hebben wel behoefte aan voldoende vocht omdat ze maar heel ondiep wortelen.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Voor uien zijn er zoveel teelten mogelijk, afhankelijk van de keuze voor het soort ui dat we daar hier niet verder op ingaan. Het beste kies je eerst het soort uit dat je op de tuin wilt; gewoon, bosui, winterui, inmaakui. Volg dan vooral de instructie van het gekozen ras. Het makkelijkste kies je voor pootuitjes. Dit zijn kleine uitjes die uitgroeien tot volwaardige uien. Je kunt er ook voor kiezen om uien zelf te zaaien.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de ‘gewone’ witte, rode of gele ui gebruiken we de knol, maar van verse uien kun je ook prima het loof gebruiken als bosui. De witte en gele ui kunnen rauw vrij scherp zijn, maar worden met garen steeds zoeter van smaak. Hoewel de rode ui rauw scherper is, is hij gegaard zoeter dan de witte ui. Van de bos- of lente ui kun je juist ook de groene stelen gebruiken als smaakmaker. Deze uiensoorten lenen zich beter voor een rauwe verwerking omdat ze bij garing hun smaak kunnen verliezen.

Hoe te verwerken
In Nederland gebruiken we uien eigenlijk voornamelijk als smaakmakers in gerechten. En dat is jammer, want uien zijn zo ontzettend smaakvol. In veel andere landen gelden ze dan ook als volwaardige groente. In Frankrijk zijn er zelfs markten met alleen maar uien en knofloken.

Uien snij je het makkelijkst door het kontje met de wortels af te snijden. Halveer de ui daarna over de lengte. Je kan dan gemakkelijke de schillen van de ui af halen. En je kunt zo de ui gemakkelijk snijden door deze op de platte kant te leggen.

Combineert in de keuken goed met: werkelijk alles!

Bewaren
Ui laat zich goed bewaren. Zorg wel dat je uien op een niet te lichte koele plek bewaard met ventilatie. Je kunt ze dan vrij lang goed houden.

Wetenswaardigheid
In decoraties en hiërogliefen van piramides komt de ui veelvuldig voor. De piramidebouwers kregen uien als rantsoen. Aangenomen werd dat de ui de fysieke kracht bevorderde en ziekten hielp voorkomen. Uien werden ook in graftombes gelegd voor in het volgende leven. Ze waren tegelijkertijd voedsel en medicijn tijdens de reis naar het hiernamaals. Ook zou de schil door de structuur gezien worden als een symbool van eeuwigheid.

Bronnen:

Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt