Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Bloemkool

Bloemkool

Oogstseizoen
Juni tot december

Wat heeft deze plant nodig
Bloemkool stelt hoge eisen aan de bodem. Deze kool moet ongestoord kunnen groeien zonder groeistilstand. Dit betekent dat bloemkool een bodem wil met een goede structuur die niet te nat en te droog is. En dat bloemkool veel voeding wil. Idealiter wordt compost aangebracht voor het planten en zes weken na het planten.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Bloemkool kent zeer veel teelten. De zogenaamde vrijsterteelt en de herfstteelt zijn het gemakkelijkst en oogst zeker. Voor de vrijsterteelt zaai je in februari de zaden onder koud glas en plant je ze in de tweede helft van april uit. Je kunt de bloemkool in juni en juli oogsten. Voor de herfstteelt zaai je van half mei tot begin juli in de volle grond. Na vier weken kun je de plantjes al uitplanten. Je oogst de bloemkool dan in september, oktober en november.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van bloemkool gebruiken we officieel de bloemknoppen. Dat wat we eten is het beginsel van de bloemen. Als de bloemkool doorschiet zul je zien dat alle ‘roosjes’ bloemen worden. De bladeren kun je ook gebruiken in de soep, maar zijn rauw niet lekker te eten.

Hoe te verwerken
Bloemkool kun je in z’n geheel in een pan kokend water garen, of je kunt de groente stomen. Ook rauw en roergebakken is bloemkool erg lekker. Het is een groente die goed op zichzelf een goed gerecht kan vormen. 

Combineert in de keuken goed met: amandel, bieslook, (blauwe) kaas, dille, dragon, hysop, kardemom, komijn, Indiase specerijen, mosterd, nootmuskaat, noten, paddenstoelen, peterselie, ras el hanout, room, salie, tijm, zuring.

Bewaren
Bloemkool is in de koelkast maximaal een week houdbaar. Zorg dan wel dat je de bloemkool in zijn geheel en rechtop bewaard.

Wetenswaardigheid
Bloemkool blijft niet van zichzelf wit. Het is noodzakelijk om de kool, zodra deze te zien is, af te dekken met zijn eigen bladeren. We knakken de buitenste bladeren over de kool heen en zorgen ervoor dat deze mooi wit blijft. Voor een mooie bloemkool is dus best nog wel wat werk nodig.

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt