Heerlijk bij een stukje kaas…
Bereidingstijd: 20 min.
Ingrediënten
- 500 gram sjalotten
- scheut rode wijn (kan ook port, of anders (meer) balsamicoazijn)
- Flinke plens balsamicoazijn
- 2 eetlepels honing
- handje rozijnen (geweekt)
- tijm, vers of gedroogd (ongeveer 2 eetlepels)
- peper en zout
- olijfolie of ghee
Bereiding
- Snijd de sjalotten in dunne halve ringen.
- Fruit de ringen zachtjes met zout, peper en de tijm aan in wat olijfolie of ghee.
- Als de ui glazig is voeg je de balsamicoazijn, de wijn, de honing en de rozijnen toe.
- Laat het geheel zachtjes inkoken, tot bijna al het vocht verdwenen is.
- Proef het geheel en voeg eventueel nog wat extra van bovengenoemde ingrediënten toe.
- Je kunt potjes steriliseren en hierin de compote bij kamertemperatuur bewaren. Na openen is de compote beperkt houdbaar in de koelkast. Ook is de compote geschikt om in te vriezen. Op dag van gebruik laat je de compote ontdooien.
Heerlijk om te serveren bij een borrelplank. Of op een boterham met oude kaas. Ook super leuk om een potje cadeau te doen aan een vriend(in) of familielid.
Variatietip: Voeg eens wat rozemarijn toe in plaats van tijm.
Bron: Hendrien Witte