Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Paprika

Paprika

Oogstseizoen
Van juni tot oktober (volle grond en koude kas)

Wat heeft deze plant nodig
Paprikaplanten stellen niet veel eisen aan de grond zolang deze maar niet te droog is of een al te slechte structuur heeft. De planten vinden compost wel fijn.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Paprikaplanten houden van warmte, dus in Nederland kent deze groente in principe maar één teelt. Het beste groei je paprika’s in een kas. Je zaait ze dan in maart binnen en plant ze in mei in de kas. Als je toch graag paprika’s in de volle grond wil zetten dan zaai je ook in maart binnen en plant je ze in mei uit in de volle grond.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de paprikaplant gebruiken we de vrucht. De bloemen van de paprikaplant zijn NIET eetbaar, net als alle bloemen van de nachtschade familie.

Hoe te verwerken
Paprika is op veel manieren te verwerken, maar koken of stomen is minder aan te raden voor deze groente. Gebakken of uit de oven wordt paprika wat zachter en zoeter. Hou je meer van de knapperigheid van paprika, dan kun je deze het beste gewoon rauw eten.

Combineert in de keuken goed met: amandel, anijs, basilicum, bosui, dille, dragon, gember, hysop, kappertjes, kardemom, kervel, komijn, koriander, milde azijn, oregano, pijnboompitten, pittige kaas, rozemarijn, saffraan, salie, tijm, tomaat, verse peper, zeekraal.

Bewaren
Paprika’s kun je beter niet in de koelkast bewaren, dan gaan ze sneller rotten doordat de cellen kapot gaan. Het beste bewaar je ze op een koele plek (12 tot 15 graden) in een papieren zak.

Wetenswaardigheid
Wist je dat paprika de meeste vitamine C bevat van alle veel gegeten groenten?! Deze groente is dus super gezond. In de rode paprika zit het meeste vitamine C, in de groene het minste.

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt