Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Venkel

Venkel

Oogstseizoen
juli tot half november

Wat heeft deze plant nodig
Venkel heeft behoefte aan wat lichtere grond die goed vocht kan vasthouden. Een goede humus- of compost laag is goed voor deze groente. 

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Omdat venkel het vooral nodig heeft om gelijkmatig te kunnen groeien, maar ook snel doorschiet bij lange dagen zonlicht, wordt er vooral ingezet op de herfstteelt. Venkel wordt dan pas na 20 juni gezaaid als de dagen alweer korter worden, maar er nog wel veel warmte is waardoor de plant gelijkmatig kan groeien. In principe zijn venkels na drie maanden te oogsten. Laat ze niet te ver doorgroeien want dan worden ze vooral taai en minder lekker. 

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de venkel eten we veelal de verdikte bladscheden die samen een soort knol structuur vormen. Daarnaast is ook het loof goed te verwerken in salades.

Hoe te verwerken
Het beste snij je eerst een stukje van de houterige onderkant. Je kunt dan de venkel in de lengte doorsnijden om te kijken of de kern uit losse bladeren of één compact stuk is. Als de kern compact is, kun je deze er het beste uit snijden. Het beste kun je venkel smoren, roerbakken of roosteren. Dan blijft de smaak het best bewaard. Je kunt deze groente ook heerlijk rauw eten in salades. Snij de venkel dan in fijne reepjes.

Combineert in de keuken goed met: basilicum, bosui, bieslook, ‘bittere’ groenten zoals witlof en kool, citrus, dragon, geitenkaas, granaatappel, honing, (blauwe) kaas, kappertjes, kervel, munt, noten, oregano, paddenstoelen, pijnboompitten, saffraan, tijm, tomaat, zeewier, zuring.

Bewaren
Venkel bewaar je het best in een vochtige doek in de koeling. Deze groente laat zich niet lang bewaren, dan worden de buitenste bladeren slap.

Wetenswaardigheid
Vroeger werd venkel ook wel in plaats van een dessert geserveerd omdat ze spijsverterende eigenschappen heeft. Je kunt het daarom ook goed als bijgerecht bij zware of vette gerechten serveren.

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt