Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Recepten
  5. Pasta met radicchio

Pasta met radicchio

Een bordje troost dat alles in zich heeft: bitter, zoet, zuur, zout en vet. Voor de ware liefhebber. 

Gang: hoofdgerecht
Aantal personen/porties: 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram linguine of spaghetti
  • 1 flinke krop radicchio (ongeveer 400 gram)
  • 3 (pers)sinaasappels
  • 1 flinke (rode) ui
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 1 handvol peterselie
  • 2 volle eetlepels kappertjes
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • chilivlokken
  • zout en peper
  • olijfolie

Bereiding

  1. Snijd de ui in dunne halve ringen. Verhit een ferme scheut olijfolie in een hapjespan. Fruit daarin zachtjes de ui 15 minuten tot hij gaat karamelliseren. Breng intussen een pan met water aan de kook.
  2. Rasp de schil van 1 sinaasappel boven een kom. Pers ze daarna allemaal uit en doe bij de rasp. Snijd de radicchio in fijne reepjes, rasp de Parmezaan, hak de peterselie fijn, laat de kappertjes uitlekken. 
  3. Doe nu de pasta in het water. Voeg de radicchio in de hapjespan bij de ui. Laat op vrij hoog vuur, al omscheppend, de radicchio slinken. Giet de balsamicoazijn erbij, laat even uitbruisen. Voeg dan het sinaasappelsap toe. Voeg zout, peper en chilivlokken toe. Laat het geheel op zacht vuur pruttelen en inkoken tot de pasta gaar is. Giet de pasta dan af en vang een kopje kookvocht op. 
  4. Meng de pasta door de radicchio, samen met de peterseli, kappertjes en 2/3e van de kaas. Meng goed, voeg indien nodig een scheut pastawater toe om het smeuïg te maken.
  5. Verdeel het over 4 borden. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en druppel er wat olijfolie overheen. 

Bron: Koken met Karin