Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Recepten
  5. Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop

Deze periode staat de Vlier volop in bloei. De witte bloemschermen zijn een prachtig gezicht en ruiken erg lekker. Van deze bloemen kun je ook heerlijk siroop maken. Inmiddels in vlierbloesemsiroop aardig ingeburgerd en kun je dit op veel plekken verkrijgen. Maar zelf maken is natuurlijk veel leuker.

Ingrediënten

  • vlierbloesem
  • suiker
  • citroen, munt, aardbei naar smaak
  • schone flessen

Bereiding
Knip met een schaar de witte bloemtrossen af. Zorg ervoor dat je niet de hele struik kaal knipt, want dan hebben de vogels straks geen vlierbessen. Leg al de bloemschermen in een grote pan en giet hier net zoveel koud water over totdat de bloemen onder water staan. Laat de bloemen een nacht in het water staan. Giet het water door een zeef en vang het op. Dit is de basis voor je siroop. Meet hoeveel liter wat je nu uiteindelijk over hebt. Voor de siroop het je net zoveel kilo suiker nodig als dat je water hebt. Voor 5 liter water heb je dus 5 kilo suiker nodig. Je kunt kristalsuiker gebruiken maar ook rietsuiker. Voeg de suiker bij het bloemenwater en zet deze op het vuur. Je kan zelf experimenteren met extra smaak door bijvoorbeeld citroensap en schil, munt of aardbei mee te verwarmen. Zet je pan op een laag vuurtje en laat deze net zolang door verwarmen totdat de suiker al roerende is opgelost. Breng het geheel dan heel even aan de kook om de bacteriën te doden en dan ben je eigenlijk al klaar. Giet de siroop in schoon gekookte flessen met een goede dop. Giet de siroop nog warm in de flessen, dan trekt deze vacuüm. Bewaar de flessen op een droge en koele plek.