Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Kapucijner

Kapucijner

Oogstseizoen
Verschillende rassen van mei tot in juli

Wat heeft deze plant nodig
Kapucijners willen vooral geen extremen. Dus geen hele droge grond, maar ook geen hele natte grond. Let erop dat kapucijners en andere erwten maar één keer per zes jaar op hetzelfde stukje in de tuin kunnen staan 

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Het beste zaai je kapucijners tussen half maart en half april. Je kunt dan gewoon gedroogde kapucijners in de grond zaaien. Zorg dat je rekening houdt met het feit dat kapucijners klimplanten zijn en daar ondersteuning bij nodig hebben. Zorg dus dat de kapucijners langs stokken omhoog kunnen klimmen. Je kunt dan in elk kuiltje drie kapucijners zaaien.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de kapucijners eten we de erwten in de peulen. Als de peulen nog heel jong zijn en de erwten zich nog niet gevormd hebben, kun je kapucijnerpeul ook als peul eten. Ook de bloemen van deze groente zijn eetbaar en kun je goed verwerken in salades.

Hoe te verwerken
Kapucijners zijn vers het lekkerst. Als ze nog jong zijn, kun je ze ook heerlijk rauw eten. Ze hebben dan een licht zoetige smaak. Je kunt ze ook koken. Daarvoor moet je eerst de erwten doppen. Voor één persoon gedopte kapucijners heb je snel 300 tot 400 gram aan peulen nodig. Als je ze wilt koken hoef je ze echt maar 4 a 5 minuten in kokend water te garen anders worden ze rimpelig.

Combineert in de keuken goed met: amandel, appelazijn, basilicum, bonenkruid, citroenmelisse, citroensap, dille, dragon, foelie, gemberwortel, kervel, knoflook, nootmuskaat, pijnboompitten, salie, tijm, tomaat, venkel, milde kaas, zeekraal, zuring.

Bewaren
Het beste bewaar je de geoogste peulen in een doek of papieren zak op een koele plek. De oogstperiode is relatief kort. Het is daarom van belang dat je vaak oogst zodat je telkens verse kapucijners hebt.

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt