Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Radijs, rammenas

Radijs, rammenas

Oogstseizoen
April en mei en van augustus tot oktober/november

Wat heeft deze plant nodig
Radijzen doen het vooral goed op zand- en zandleemgrond. In leem- en kleigrond ontwikkelen radijzen vooral veel loof en kunnen ze snel voos (melig) worden. Radijzen hebben wel genoeg vocht nodig. Op wat drogere gronden worden radijzen wat scherper van smaak.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Radijzen kun je in het voorjaar en in het najaar zaaien. Je kunt dus twee keer van deze groente oogsten in het jaar als je dat wilt. In het voorjaar is radijs van maart tot half april te zaaien. Je kunt dan van eind april tot begin juni oogsten. Voor een oogst in het najaar, zaai je radijs in juli en augustus. Je kunt dan van augustus tot begin oktober weer genieten van radijzen.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van deze groente eten we hoofdzakelijk het knolletje, maar ook het loof kan in salades goed gegeten worden. Radijs is er in vele kleuren en vormen. De rode radijs kennen de meeste mensen. Maar je hebt ook rood-witte, roze, paarse, witte en zelfs zwarte soorten. Grote zwarte radijzen noemen we rammenas, en grote witte rammenas noemen we rettich.

Hoe te verwerken
Van deze groente hoef je alleen het loof en het worteltje te verwijderen. Spoel ze goed af en de radijzen zijn klaar om te eten. Radijs eten we veelal rauw, maar kan ook heel goed warm bereid worden. Zorg dan dat je ze maar kort verwarmt om de knapperigheid te behouden.

Combineert in de keuken goed met: anijs, azijn, basilicum, bieslook, citrus, curry, dragon, grof zeezout, honing, kappertjes, kerrie, komijn, munt, noten, nootmuskaat, olijfolie, peterselie, salie, tijm, vanille, vijfkruidenpoeder, waterkers, zeewier, 

Bewaren
Als je radijsjes wilt bewaren, snij dan het loof eraf en bewaar ze in een doek op een koele plek. Als radijsjes zacht zijn geworden kun je ze even in koud water leggen tot ze zich weer volgezogen hebben en weer knapperig zijn.

Wetenswaardigheid
Radijzen worden door de Chinezen en Egyptenaren al duizenden jaren gekweekt. Bij de Grieken waren de radijzen zelfs zo populair dat er gouden modellen van de groente bij de tempel van Apollo in Delphi stonden.

Bronnen:

Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt