Komkommer, augurk
Oogstseizoen
Van juli tot oktober
Wat heeft deze plant nodig
Komkommer planten worden erg blij van warme, vochthoudende grond met een goed humusgehalte en veel voedsel. Komkommers worden daarom ook wel eens op broeimest geplant. Daarvoor graaf je een putje van één spade diep en twee spaden breed. Deze vul je met halfverteerde compost en bedek je met tien tot twintig centimeter aarde. Op dit heuveltje plant je de komkommer. Door het verteren van de compost komt er warmte vrij, wat de komkommer er prettig vindt.
Voorjaars-, zomer- of herfstteelt
Komkommers zijn echte zomer planten. Van maart tot mei kun je ze binnen zaaien waarna je ze na half mei in de volle grond zet. Je kunt ze ook direct zaaien in de volle grond, maar doe dit pas vanaf half mei.
Welke delen van de plant gebruiken we
Van de komkommerplant gebruiken we de vrucht. Deze ontstaan onder de bevruchte bloemen. Door regelmatig te plukken bevorder je de productie van nieuwe vruchten.
Hoe te verwerken
Van de meeste komkommers hoeven alleen het kopje en kontje afgesneden te worden. De schil is vaak dun en kan prima gegeten worden. Bij wat ouderwetse rassen kan de schil wel bitter smaken. Schil deze dan met een dunschiller. Als het vruchtvlees ook bitter is, kun je een plakje afsnijden en hiermee rondjes over het snijvlak van de komkommer. De komkommer scheidt dan de bittere melk af. Komkommers zijn lekker rauw, maar zijn ook goed warm te gebruiken
Combineert in de keuken goed met: amandel, anijs, azijn, bielook, bosui, citroenmelisse, citrus, curry, dille, dragon, hysop, (blauwe) kaas, kerrie, kervel, knoflook, komijn, koriander, mosterd, munt, peterselie, salie, sesam, zeekraal en -wier, zuring.
Bewaren
Komkommers kun je maar voor een korte tijd bewaren bij zo’n dertien graden. Bewaar je ze in de koelkast dan bederven ze snel. De zogenaamde oerkomkommer (die eigenlijk heel erg nieuwe is) kun je aanzienlijk langer bewaren. Deze heeft dan ook een wat dikkere schil. Komkommer leent zich ook goed om in te maken.
Wetenswaardigheid
Ondanks dat de komkommer juist veel in Afrika in het wild te vinden is, komt de komkommer oorspronkelijk uit Azië. Waar deze waarschijnlijk al 3000 jaar geteeld wordt. Deze oorspronkelijke aziatische vrucht was klein en vrij bitter. In de loop van de eeuwen heeft de komkommer zich verder naar het westen verspreid. Rond 600 v. christus kenden de grieken en de romeinen deze vrucht al. Pas in de 16e eeuw raakte de plant in West Europa verspreid.
Bronnen:
Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris
Handboek ecologisch tuinieren. Velt