Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Recepten
  5. Aardappel focaccia met rode ui

Aardappel focaccia met rode ui

Heerlijke focaccia waarvan het deeg voor de helft aardappel is. Wissel eens met de toppings voor variatie. Afhankelijk van het vochtgehalte van je aardappel zal je na een aantal minuten kneden, misschien iets meer bloem of juist iets minder moeten toevoegen. 

Gang: Bijgerecht
Aantal personen/porties: 4 personen
Bereidingstijd: 2,5 uur (waarvan 45 minuten rijzen, 45 minuten oventijd)

Ingrediënten

  • 300 gram aardappels
  • 250 gram speltbloem (+ wat extra om te bestuiven)
  • 6 gram droge gist
  • 1/4e theelepel grof zout
  • milde olijfolie
  • 1 rode ui
  • 2 theelepels tijm
  • 1/4e theelepel grof zout

Bereiding

  1. Snijd de aardappels in blokjes en kook ze gaar.
  2. Stamp de aardappel, laat de purree afkoelen tot lauwwarm. 
  3. Meng dan de speltbloem, gist, zout en 2 theelepels olijfolie erdoorheen. 
  4. Kneed het deeg gedurende 5 min. tot een elastisch deeg.
  5. Leg de deegbal in een kom, bedek met een vochtige doek en laat 45 min. rijzen op een warme plek.
  6. Verhit de oven op 180 graden. 
  7. Halveer de rode ui en snijd hem in dunne halve ringen.
  8. Meng de ui in een kommetje met de tijm, zout en 1 theelepel olijfolie. 
  9. Stort het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. 
  10. Stuif wat bloem over het deeg en spreid het deeg met je handen uit tot een plak van 1,5 cm. 
  11. Bestrijk met 1 theelepel olijfolie, verdeel het uitmengsel over het deeg en duw de uien voorzichtig voor een deel in het deeg met je vingertoppen.
  12. Maal nog wat zout over het deeg ren bak de focaccia gaar in 40-45 min. 

Variatietip

Gebruik eens verse gist in plaats van droge gist. Voor 1 gram droge gist gebruik je 3 gram verse gist.  Vervang de uien voor de helft voor gehalveerde cherrytomaten. Of gebruik eens andere kruiden als topping. Ook lekker om wat (parmezaanse) kaas over het deeg te strooien voor je het de oven in doet.

Bron: Seasons Moestuin van Jessica Koomen