Oogstseizoen
Eind juni tot eind oktober
Wat heeft deze plant nodig
Courgettes groeien op elke grond met goede vochtvoorziening goed. De plant heeft flink wat compost nodig net als de pompoen. Tot slot staat deze plant graag in de zon en wat meer uit de wind.
Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
De courgette kent in principe maar één teelt omdat de plant erg vorstgevoelig is. Onder glas kun je courgettes in april en mei zaaien. Deze plant je in de volle grond in mei en juni en dan kun je van juli tot oktober de vruchten oogsten. Als je direct in de volle grond wil zaaien, kun je beter wachten tot na half mei. Dan oogst je van eind juli tot oktober.
Welke delen van de plant gebruiken we
Van de courgette eten we de vrucht (de courgette), maar ook de bloem is eetbaar. Door telkens de volgroeide courgettes te oogsten blijft de courgettestruik lang nieuwe vruchten produceren en kun je veel courgettes van één plant halen.
Hoe te verwerken
Van de courgette snij je het kontje en het steeltje. Deze zijn niet eetbaar. De schil en zaden kun je gewoon laten zitten. Als een courgette bitter smaakt kun je deze beter niet meer eten, Hij is dan niet meer goed. Courgette leent zich heerlijk voor soep, pastasauzen en de grill. Om de smaak van de courgette echt tot z’n recht te laten komen snij je de courgette voor gebruik in plakjes. Deze plakken besprenkel je met zout en peper en laat je 10 minuten zweten. Op deze manier komen de suikers vast vrij en kun je de courgette mooi bakken. Voor het bakken moet je ze nog wel even droogdeppen.
Combineert in de keuken goed met: basilicum, bosui, dille, citroen, dragon, kerrie, kervel, komijn, koriander(zaad), noten, oregano, rozemarijn, saffraan, salie, tijm, tomaat, verse peper.
Bewaren
Courgette kun je beter niet in de koelkast bewaren. Bewaar deze groente op een koele plek buiten de koelkast. De groente rijpt dan nog wat na en wordt alleen maar smaakvoller. Na oogsten is een courgette ongeveer één à twee weken te bewaren.
Wetenswaardigheid
Courgettes plant je over het algemeen pas uit na IJsheiligen (half mei). De kans op nachtvorst is na IJsheiligen zo klein dat je mediterrane planten als de courgette dan het beste kunt uitplanten.
bronnen:
Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris
Handboek ecologisch tuinieren. Velt