Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Sperziebonen

Sperziebonen

Sperzie-, prinsessen-, stok-, of slabonen

Oogstseizoen
Half juni – half oktober

Wat heeft deze plant nodig
Bonen doen het in principe goed op elk soort grond mits deze niet te vochtig en te koud is. Bonen hebben geen verse compost nodig omdat ze zelf al in hun eigen stikstofvoorraad voorzien, maar worden wel blij van een laagje humus.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Doordat bonen aardig wat warmte nodig hebben zul je tot later in het jaar moeten wachten voordat je ze kunt zaaien (mei/juni). Wil je toch al wat vroeger kunnen oogsten dan kun je overwegen om de bonen in een kasje op te kweken.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de sperziebonen gebruiken we alleen de bonen (ongedopt). Als je wilt weten of de sperziebonen nog vers zijn, buig je een boontje. Als het boontje breekt is deze nog vers. Buigt het boontje, dan is deze niet meer vers.

Hoe te verwerken
Sperziebonen worden over het algemeen gegaard door te koken of door te roerbakken. In het laatste geval zul je wat vocht toe moeten voegen om de boontjes mooi te laten garen. Snij de uiteinden van de boontjes en kook ze door ze kort in kokend water, zonder deksel (!) te laten garen. Dan blijven ze mooi groen.

Combineert in de keuken goed met: basilicum, bieslook, bonenkruid, bosui, boter, citroen, dille, dragon, granaatappel, hysop, kerrie kervel, knoflook, komijn, meiraap, mierikswortel, mosterd, paddenstoelen, pinda, rozemarijn, nootmuskaat, salie, sesam, tijm, vijfkruidenpoeder, tomaat, verse peper.

Wetenswaardigheid
Van de sperzieboonsoorten heb je twee varianten. De stokboon en de stamboon. De stokboon is een klimplant en heeft een relatief hoge opbrengst. De stamboon groeit als kleine struikjes laag bij de grond en heeft wat minder opbrengst. In de landbouw wordt veelal gekozen voor de stamslaboon omdat deze makkelijk machinaal geoogst kan worden. Wil je in je eigen tuin kiezen voor een sperzieboon plant met een hogere opbrengst per plant, dan is het logischer om voor de stokboon te kiezen.

Bronnen:

Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt