Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Kool (sluitkool)

Kool (sluitkool)

Oogstseizoen
Juli tot december

Wat heeft deze plant nodig
Sluitkolen stellen vrij veel eisen aan de grond. De grond moet erg voeding rijk zijn en mag niet erg zuur zijn. Daarnaast houden kolen niet van natte grond. Sluitkolen die je lang wilt bewaren teel je het beste op zware (klei) grond. Hierdoor groeit de kool gestaag en vormt zich tot een stevige gesloten kool die goed te bewaren is.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Sluitkolen zijn hoofdzakelijk bewaargroenten. Deze wil je dus het liefste in het najaar en de winter hebben. In de zomer hebben we immers al genoeg groenten die niet goed te bewaren zijn en direct op moeten. Vanaf begin april kunnen kolen gezaaid worden. De oogst valt dan in oktober en november. Voor de verschillende kolen zitten hier kleine verschillen in, maar globaal gezien komt het hier op neer.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de kool gebruiken we de bladeren die zich tot een dichte bol hebben gevormd. De zogenaamde ‘sluitkool’.

Hoe te verwerken
Kool heeft het imago heel erg te stinken als je haar bereidt. Deze typische ‘koollucht’ ontstaat echter vooral bij het (veel) te lang garen zoals men dat vroeger nogal eens deed. Beter kun je de groente kleiner snijden en enkele minuten bakken, blancheren of stomen. Kool is ook heel erg goed rauw te eten. Snij de kool dan heel dun zodat je goed van de smaak en knapperigheid kunt genieten.

Combineert in de keuken goed met: Anijs, azijn, bieslook, bosui, citroen, dille, dragon, foelie, kardemom, kappertjes, kerrie komijn, mosterd, noten, nootmuskaat, saffraan, sesam, sereh, venkel(zaad), verse peper, zeewier, zuring.

Bewaren
Kool is ontzettend goed te bewaren. Op een donkere, droge, koele plek zijn kolen vaak maanden goed te houden. Het is daarmee een echte wintergroente. Als je kool hebt aangesneden kun je haar het beste in een vochtige doek in de koeling bewaren.

Wetenswaardigheid
Toen de handel in kool steeds levendiger werd, ontstonden er centrale verkooppunten. In 1887 is in Broek op Langedijk zo de eerste groenteveiling bij afslag ontstaan, tevens de oudste van Europa. Eerst in de open lucht, kort daarna in een houten gebouw waar de schuiten met kool doorheen konden varen. Sinds de jaren ’80 is de veiling als bedrijf opgenomen in wat later de Greenery werd. Het gebouw is vervolgens zonder veel aanpassingen een veilingmuseum geworden, Broeker Veiling. Wikipedia.

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt