Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Pompoen

Pompoen

Oogstseizoen
September en oktober

Wat heeft deze plant nodig
Pompoenen doen het goed op elke grond, behalve zure zandgrond. Pompoenplanten worden erg blij van organische bemesting. Ze worden daarom ook wel naast of zelfs op een composthoop geplant. Je kunt de pompoen ook in een kuiltje zaaien of planten en deze opvullen met compost. Door de grote bladeren verdampt de plant veel vocht, dus zorg voor een goede vochtvoorziening.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Pompoenen kennen maar één teelt. In april kun je pompoenen in de volle grond zaaien. Zorg daarbij voor voldoende afstand tussen de planten. Er mag wel twee meter tussen de planten zitten. Pompoen oogst je dan in september en oktober.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de pompoenplant gebruiken we de vruchten. De welbekende pompoenen die in allerlei maten, vormen en kleuren komen.

Hoe te verwerken
De kleine jonge pompoenen kun je goed met schil eten. De grotere exemplaren kunnen een wat dikkere schil hebben die wat taai kan zijn. Voor soep en stoofpotjes is dit vaak niet zo erg, maar als je er niet van houdt kun je de pompoen het beste met een dunschiller schillen. Verwijder ook altijd goed de zaden uit het binnenste van de pompoen.

Combineert in de keuken goed met: basilicum, bosui, citrusfruit, citroengras, citroenmelisse, dille, dragon, gember, granaatappel, indiase specerijen, kaneel, kool, komijn, koriander, laurier, maanzaad, nootmuskaat, oregano, peper, pistachenoten, rozemarijn, ras el hanout, salie, sesamzaad, tijm, vanille, vijfkruidenpoeder, zeewier.

Bewaren
Pompoenen kunnen na de oogst vaak minimaal 6 weken bewaard worden en sommige soorten zelfs tot het voorjaar. Het is dan wel goed om de pompoenen op een luchtige plaats te bewaren zodat ze niet gaan rotten. Zorg ook dat je ze regelmatig draait om plekken te voorkomen.

Wetenswaardigheid
In Europa en de Verenigde Staten zijn er wedstrijden waarbij de zwaarste pompoen gezocht wordt. De zwaarste pompoen ooit woog 1190 kg Wikipedia. Pompoenen kunnen snel groeien: in Nederland groeide een exemplaar in dertien weken tot 530 kg. 

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt