Oogstseizoen
Eind mei tot november
Wat heeft deze plant nodig
Koolrabi is goed te verbouwen op de meeste ondergronden. Alleen zware en zure gronden zijn minder geschikt.
Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Koolrabi zaai je het beste als het 16-20 graden is. Wil je een vroege oogst van juni tot september dan kun je in februari en maart alvast binnen voorzaaien en de plantjes later uitplanten. Wil je koolrabi direct in de volle grond zaaien dan kun je pas in juni/juli zaaien. Je oogst dan in september en oktober. Met de late teelt heb je de minste kans op doorschieten.
Welke delen van de plant gebruiken we
Van de koolrabi gebruiken we de verdikte knol, maar ook het blad is eetbaar en kan als spinazie bereid worden.
Hoe te verwerken
Vaak is de schil van koolrabi’s goed te eten, zeker als je de koolrabi gaart. Soms is de schil echter taai. Dus zeker als je de koolrabi rauw wilt eten, kun je het beste even een stukje met schil proeven om te kijken of deze taai is. Als de schil taai is, kun je de knol het beste met een dunschiller van zijn schilletje ontdoen. De paarse koolrabi’s moeten altijd geschild worden. De groente is het lekkerst als deze nog een beetje knapperig. Gaar de koolrabi ongeveer 5 á 10 minuten om de structuur te bewaren.
Combineert in de keuken goed met: anijs, bieslook, citroensap, dille, dragon, honing, hysop, kervel, knoflook, komijn, mierikswortel, mosterd, noten, peterselie, salie, tijm venkel (zaad), wortel, zeewier.
Bewaren
Koolrabi kun je op een koele plek twee dagen en in de koelkast een week bewaren. Je kunt deze groente dus het beste gewoon zo snel mogelijk na oogst eten.
bronnen:
Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris
Handboek ecologisch tuinieren. Velt