Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Recepten
  5. Risotto met prei, spinazie en stracciatella

Risotto met prei, spinazie en stracciatella

Gang: hoofdgerecht
Aantal personen/porties: 4 personen
Bereidingstijd: 35 min

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 prei, in ringen
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 400 gram arborio/risottorijst
  • scheut droge witte wijn
  • 200 gram spinazie
  • 10 gram peterselie
  • 5 gram bieslook, fijngesneden
  • 1 flinke klont ongezouten boter
  • 75 gram Pecorino, geraspt
  • sap en rasp van 1 biologische citroen
  • 200 gram stracciatella kaas
  • olijfolie
  • chilivlokken
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verhit in een pan een flink scheut olijfolie en bak hierin de knoflook, sjalotjes, 1 tl chilivlokken en de prei hier in aan tot de prei zacht is.
  2. Voeg de risottorijst toe. Bak de rijst even mee tot de korrels glazig zijn, Blus af met witte wijn. 
  3. Zet de bouillon op het vuur en breng aan de kook.
  4. Laat de wijn volledig inkoken. Voeg vervolgens een klein beetje van de bouillon toe. Roer goed door. Zodra de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen voeg je een nieuwe soeplepel bouillon toe. Dit herhaal je zo’n 30 minuten totdat de rijst gaar en smeuïg is. Het kan zijn dat je bouillon overhoudt of juist een beetje moet bijmaken.
  5. Zet ondertussen een extra pan water op het vuur en breng aan de kook. Blancheer de spinazie hier 2/3 minuten in. Haal het uit het water, knijp goed uit en doe het in een blender samen met de peterselie en een soeplepel van de bouillon. Blend het geheel tot een gladde saus.
  6. Voeg de boter, Pecorino, citroenrasp- en sap toe aan de risotto als deze bijna gaar is. Giet de spinaziesaus door een zeef ook bij de risotto en roer goed door. Breng de risotto op smaak met zout, peper en eventueel extra chilivlokken.
  7. Verdeel de risotto over de borden en top af met de stracciatella, fijngesneden bieslook en scheutje olijfolie en peper. 

Bron: Pien laat haar eten zien