Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Recepten
  5. Pompoen orzo met krokante salie

Pompoen orzo met krokante salie

Gewoon te lekker

Gang: hoofdgerecht
Aantal personen/porties: 4
Bereidingstijd: 60 minuten
Benodigdheden: ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 flespompoen 
  • 60 gram boter
  • 10 gram salieblad
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 150 ml slagroom
  • 150 ml groentebouillon
  • 300 gram orzo
  • Parmezaanse kaas
  • flink wat pompoenpitten
  • zout en peper

Bereiding

  1. Rooster de pompoenpitten goudbruin in een droge koekenpan en zet apart. 
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden. 
  3. Maak de pompoen schoon. Snijd de pompoen in blokjes. Breng op smaak met zout en peper. Leg de blokjes in een ovenschaal. 
  4. Verwarm de boter in een pannetje en laat bruin worden. Frituur nu de blaadjes salie bruin in de boter. Doe dit in 2 delen. Verwijder de blaadjes salie met een schuimspaan. Laat de salie uitlekken op keukenpapier en zet aan de kant. 
  5. Schenk de overige salieboter over de pompoen. Snijd de knoflook en chilipeper fijn en meng door de pompoen met salieboter in de ovenschaal. Rooster het geheel 20 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. 
  6. Pureer vervolgens de inhoud van de ovenschaal met een staafmixer, of stop het geheel in de blender. Voeg de room en groentebouillon toe. Doe dit niet allemaal in 1 keer. Voeg het vocht op gevoel toe tot je een mooie dikte van de puree krijgt. Zorg dat de puree niet te dun is, meer vocht toevoegen kan altijd nog.
  7. Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  8. Meng de saus door de orzo. Voeg eventueel extra vocht toe zodat er een mooi, romig geheel ontstaat. Als je saus toch te dun is geworden kun je deze nog een beetje laten inkoken. 
  9. Serveer de pompoen orzo met flink wat Parmezaanse kaas, geroosterde pompoenpitten en wat blaadjes gefrituurde salie.

Opmaak

Lekker met een frisse salade.

Variatietip: Als je geen genoeg krijgt van de gefrituurde salie, gebruik dan wat extra boter en salie en maak wat meer krokante salie. Je kunt elke pompoen gebruiken die jij wilt. Het ligt aan de grootte van de pompoen hoeveel saus je krijgt en hoe dik de saus wordt. Gebruik je gevoel en houd hier rekening mee. 

Bron: Florien Oomes