Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Paksoi

Paksoi

Paksoi, Pak Choi

Oogstseizoen
juli – oktober (of zelfs tot december als het niet hard vriest)

Wat heeft deze plant nodig
Omdat Paksoi een zeer snelgroeiend gewas is, heeft deze plant een voedingsrijke bodem nodig en een goede vochtvoorziening. Paksoi wordt erg blij van extra compost.

Voorjaars-, zomer- of naarjaarsteelt
Paksoi is een langedagenplant. Dit betekent dat deze groente vooral goed groeit als de dagen lang zijn en er veel zonlicht is. Paksoi zaai je daarom pas vanaf half juli. Doordat de groente snel groeit kun je na zes weken al de paksoi oogsten. Wil je al eerder kunnen oogsten dan kun je Paksoi het beste in perspotjes in een kasje opkweken omdat ze slecht te verplanten zijn.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de Paksoi eten we de stelen en de bladeren. De stelen van de Paksoi moeten stevig aanvoelen, dan zijn deze lekker te eten. 

Hoe te verwerken
De witte stelen zijn lekker knapperig en lenen zich goed voor roerbak gerechten. Paksoi kun je het beste zo kort mogelijk garen anders wordt de groente snel snotterig. Je kan deze groente ook prima rauw verwerken in salades. De stengeldelen kun je langer garen dan de blad delen. De bladeren hoeven echt maar een minuutje meegegaard te worden. Paksoi heeft een niet zo uitgesproken smaak en laat zich met een hoop dingen combineren.

Combineert in de keuken goed met: bieslook, bosui, cayennepeper, citrus, curry, dille, dragon, gember, granaatappel, kerrie, komijn, koriander, noten, ras el hanout, peterselie, pinda, sesam, sojasaus, tijm venkel(zaad), verse peper, vijfkruidenpoeder, zeewier.

Wetenswaardigheid
In het Mandarijn heet deze plant “oliegroente’. Dit komt doordat de meest gebruikte bakolie in china gemaakt wordt van paksoizaad. De bloemen en het zaad zijn vergelijkbaar met met de bloemen en zaden van koolzaad, waar wij in Europa ook olie van persen. 

Bronnen:

Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt