Krulsla, eikenbladsla, little gem, veldsla (officieel geen slasoort)
Oogstseizoen
Als we alle slasoorten meerekenen, dan is er bijna het hele jaar rond sla van de volle grond te krijgen. Alleen tussen maart en april niet.
Wat heeft deze plant nodig
Sla groeit op alle gronden goed zolang er maar voldoende vocht is voor de plant. Zodra de plant, ook al is het maar tijdelijk, te weinig vocht krijgt, schiet deze snel door. Een humusrijke grond is voor sla wel aan te bevelen.
Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
De zomerteelt is de meest gangbare teelt voor sla. Je zaait dan van april tot en met juni en kan dan oogsten van juli tot en met september. Het is ook mogelijk om al eerder in het jaar sla te zaaien, dit zal dan echter binnen of in een koude kas moeten. Slazaad ontkiemt het beste bij temperaturen tussen de tien en twaalf graden. Je zaait dan in februari en maart en verplant de jonge slaplantjes van half maart tot half april naar de volle grond. Je kunt dan vanaf half mei de eerste slakroppen oogsten.
Welke delen van de plant gebruiken we
Van de slasoorten gebruiken we de bladeren. Sommige laten zich alleen koud goed bereiden, anderen kun je ook warm bereiden zoals je spinazie bereidt.
Hoe te verwerken
Het beste kun je sla scheuren of plukken. Snijden kan ook, maar zorg dan dat je een scherp mes gebruikt zodat je de bladeren niet kneust.
Combineert in de keuken goed met: alle groene kruiden vinaigrettes.
Bewaren
Bewaar sla het liefst in een vochtige doek in de groentenla of de kelder. Op de tuin zullen we vaak losse slablaadjes plukken in plaats van een hele krop oogsten. Pluk dan niet te veel, want losse slabladeren zijn minder goed te bewaren. Ga liever nog een keer naar de tuin om verse bladeren te oogsten.
Wetenswaardigheid
In 550 voor Christus werden er aan het Perzische hof al kruisingen van sla gegeten. Deze vonden uiteindelijk hun weg naar Rome. Daar gaat het verhaal dat keizer Augustinus plots gezond opstond uit zijn ziekbed nadat de arts hem sla had voorgeschreven. Deze wonder genezing zorgde voor een enorme groei in populariteit van allerlei sla varianten in het Romeinse rijk.
Bronnen:
Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris
Handboek ecologisch tuinieren. Velt