Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Boerenkool

Boerenkool

Oogstseizoen
November tot maart (als de winter niet al te streng is)
Het liefst pas oogsten na de nachtvorst. Daardoor verliest de groente haar bitterheid.

Wat heeft deze plant nodig
Boerenkool stelt wat minder eisen aan de grond dan andere koolsoorten. Je hoeft deze groente dan ook wat minder compost te geven.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Voor boerenkool wordt hoofdzakelijk ingezet op de winterteelt. Je kunt dan in juni de zaden in de volle grond zaaien. Je kunt dan oogsten van november tot half maart. Omdat boerenkool stopt met groeien in de winter, kun je deze groente prima ‘bewaren’ op het land en dan wat later in de winter oogsten.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de boerenkool gebruiken we het blad. Dit is bij boerenkool fijn gekruld en bij palmkool veel platter en grover.

Hoe te verwerken
Idealiter oogst je boerenkool pas na de eerste nachtvorst. Wil je hier echter niet op wachten, dan kun je de geoogste bladeren ook in een plastic zak een nacht in de vriezer leggen. De nerven van de bladeren zijn erg dik. Je kunt het beste het blad van de nerf aftrekken en het blad fijnhakken. Je hoeft het fijngehakte blad maar kort te blancheren om te kunnen eten. Ook voor stamppot hoeft de groente niet met de aardappelen meegekookt te worden. De aardappels afgieten over de boerenkool is al genoeg garing.

Combineert in de keuken goed met: augurk, azijn, bosui, dragon, garam masala, gember, (blauwe) kaas, kastanje, komijn, knoflook, knolselderij, mosterd, noten, paddenstoelen, pijnboompitten, ras el hanout, salie, tijm, zilverui.

Bewaren
Van boerenkool je de benodigde bladeren afsnijden en de rest laten zitten. Deze kun je gedurende de wintermaanden rustig laten zitten omdat de plant niet verder groeit. Na het oogsten kun je de bladeren het beste in een vochtige doek in de koelkast bewaren.

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt