Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Recepten
  5. Venkelcake met fetakaas

Venkelcake met fetakaas

Cake hoeft niet altijd zoet te zijn. Deze hartige variant heeft een heerlijke, subtiele venkelsmaak. 

Gang: tussendoortje of bijgerecht
Aantal personen/porties: 15 plakken
Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten (waarvan 1 uur en een kwartier oventijd)
Benodigdheden: mixer, cakevorm (inhoud 1 liter)

Ingrediënten

  • 2 dl olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 venkelknol van ongeveer 300 gram in reepjes
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 40 gram zongedroogde tomaatjes
  • 150 gram fetakaas
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • zout en peper

Bereiding

  1. Bekleed de bodem van de cakevorm met bakpapier en vet deze in. 
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden. 
  3. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de knoflook zachtjes glazig. 
  4. Voeg de venkel toe en roerbak 1 minuut mee. Laat iets afkoelen.
  5. Klop ondertussen met de mixer 1/2e dl olie luchtig en klop één voor één de eieren erdoor.
  6. Spatel dan het bakmeel, de venkel, tomaatjes, fetakaas, peterselie en zout en peper naar smaak erdoor.
  7. Schep het mengsel in de vorm.
  8. Bak de cake in de oven lichtbruin en gaar.
  9. Laat de cake 10 min. in de vorm afkoelen. Haal hem daarna uit de vorm en laat hem op een rooster verder afkoelen. 
  10. Serveer de cake lauwwarm of koud. 

Opmaak

Lekker met een klodder losgeroerde crème fraîche met mosterd. 

Bron: Allerhande