Heerlijk zomers voorgerecht.
Gang: voorgerecht
Aantal personen/porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 min.
Benodigdheden: grillpan, platte schaal
Ingrediënten
-
-
- 50 gram gedopte hazelnoten (of cobnuts)
- 7 kleine courgettes (in totaal 700 gram)
- 4 eetl. olijfolie
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 30 gram gemengde groene en paarse basilicumbladeren
- 80 gram Parmezaan, in stukjes gebroken of fijn geschaafd.
- 2 theelepels hazelnootolie
- zout en peper
-
Bereiding
- Verhit de oven voor op 150 graden. Strooi de noten op een bakplaat en rooster ze 12-15 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn. Schud ze van de bakplaat en laat ze afkoelen voor je ze grof hakt of met de platte kant van een mes plet.
- Zet een geribbelde grillpan op hoog vuur en laat hem bijna roodgloeiend worden (minstens 5 minuten).
- Snijd intussen beide uiteinden van de courgettes af en snijd ze in schuine 1 cm dikke plakken. Doe ze in een schaal en schud ze om met de helft van de olijfolie en wat zout en peper. Leg de plakken in de hete grillpan en rooster ze circa 2 minuten aan elke kant, keer ze elke keer met de tang om. Het is de bedoeling dat er mooie grilstrepen ontstaan. Doe de plakken weer in de schaal, giet de balsamico erover en schep ze kort om; zet opzij.
- Voeg als de courgettes zijn afgekoeld de overgebleven olijfolie, het basilicum, en de noten toe, meng alles luchtig, proef en breng op smaak met peper en zout indien nodig. Schik de salade op een platte schaal, verdeel de Parmezaan erover en besprenkel de salade met hazelnootolie.
Opmaak
Lekker met wat brood erbij.
Bron: Plenty van Ottolenghi