Dit is een heerlijk recept, je kunt de oregano voor elk ander vers kruid inwisselen, dus kijk wat je in huis hebt. De pancetta en parmezaan zijn een welkome toevoeging, maar kunnen eventueel ook worden weggelaten.
Ingrediënten
Voor de koolrabi
- 1 koolrabi per persoon
- olijfolie
- zeezout
Voor de dressing
- fijngeraspte schil en sap van 1 (biologische) citroen
- 2 el honing
- 4 el extra virgen olijfolie
- zeezout
- versgemalen peper
- 1 volle el verse oreganoblaadjes grofgesneden
- teentje knoflook uitgeperst
Voor de garnering
- klein handje grofgehakte, lichtgeroosterde noten of zaden, zoals walnoten, hazelnoten, pompoenpitten
- geschaafde parmezaanse kaas
- grofgescheurde rucola
- uitgebakken pancetta
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 230C-250C (even afhankelijk van je type oven).
- Haal de stelen van de koolrabi en was de koolrabi, je hoeft deze niet te schillen.
- Sprenkel de koolrabi met olijfolie en zeezout en doe deze in een ovenschaal.
- Zet ca. 1,5 uur in de oven op de hoogste stand. Hou de koolrabi wel in de gaten, als deze te hard gaat dan verlaag je de temperatuur. De koolrabi moet zacht van binnen zijn.
- Meng voor de dressing citroenrasp, citroensap, honing, 4 el olie, zout, peper en oregano erdoor. Schep alles goed door elkaar en zet apart.
- Rooster de noten in een droge koekenpan en zet apart.
- Bak de pancetta in de oven 180C 10 minuten of even in de pan.
Opmaak
Gebruik een mooi bordje en leg hier de hele koolrabi op. Je kunt deze al een beetje openmaken als een bloem en hier de dressing over sprenkelen of je zet de dressing in een kommetje op tafel zodat je gasten dit zelf kunnen doen. Doe een plukje rucola op het bord en doe hier de parmezaanse kaas en pancetta op. Zonder kan ook, maar het is een extra toevoeging. Strooi de noten en zaden losjes op het bord.
Bron: Laura’s Sabor