Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Meiraapjes

Meiraapjes

Oogstseizoen
Eind mei tot eind november

Wat heeft deze plant nodig
Traditioneel groeien rapen het beste op zandgrond, al kunnen ze ook goed op andere ondergronden groeien. Meirapen worden meestal voor of na een andere teelt gezaaid en hebben zelf geen behoefte aan extra bemesting.

Voorjaars-, zomer- of herfstteelt
Rapen zaai je altijd ter plaatse omdat ze zich niet goed laten verplanten. Vroeg in het voorjaar, maart/april, kun je ze goed zaaien. En wat meer richting het najaar in juli en augustus. Rapen kun je beter niet in de vroege zomer zaaien omdat ze dan gemakkelijk door koolvlieg worden bestookt.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de meiraap gebruiken we de knol en eventueel de bladeren. Meirapen komen er in verschillende vormen en kleuren. Van rond, tot spits of afgeplat. In wit met paars, diep geel, rood paars en zwart. De smaak is overigens voor alle varianten vergelijkbaar. De bladeren kunnen ook gegeten worden en doen denken aan raapstelen.

Hoe te verwerken
Kleinere raapstelen hoeven niet geschild te worden omdat de schil erg dun is. Bij grotere meirapen kan het lekkerder zijn om deze met een dunschiller eerst te schillen. Laat de rapen niet te groot groeien want dan worden ze minder stevig en soms zelfs sponzig. In de traditionele franse keuken worden meirapen vooral geblancheerd geserveerd. Je kunt ze echter ook goed in blokjes snijden en kort in de pan bakken met boter waarna je ze afblust met bouillon, wijn of water. Tussen de 5 a 12 minuten zijn ze dan heerlijk om te eten.

Combineert in de keuken goed met: Anijs, bosui, blauwe kaas, citrusfruit, dille, dragon, hysop, kerrie, kervel, mosterd, munt, nootmuskaat, noten, oregano, paddenstoelen, peterselie, rozemarijn, rucola, saffraan, salie, tijm, tomaat, tuinkers.

Bewaren
Vooral najaarsrapen kunnen goed bewaard worden. Zorg dat ze voor de eerste nachtvorst geoogst zijn en bewaar ze dan in een bak zand in de kelder. Ze gaan dan heel lang mee.

Wetenswaardigheid
Meirapen werden al door de romeinen gegeten en de kans is groot dat ze daarvoor ook al gegeten werden in Europa. De meiraap was lange tijd een belangrijk ingrediënt in de Europese keuken totdat de aardappel geïntroduceerd werd. Vanaf dat moment is de meiraap steeds verder afgewaardeerd en wordt ze nu vooral voor veevoer gebruikt. Ontzettend jammer want de groente is heel erg lekker.

Samen met Chinese kool is de meiraap de snelst groeiende koolsoort die binnen korte tijd een oogstbaar product oplevert.

Bronnen:

Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt