Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Recepten
  5. Herfstcaprese met biet

Herfstcaprese met biet

Gang en aantal personen: bijgerecht (4 personen), voor- of lunchgerecht (2 personen)
Bereidingstijd: 20 min.
Benodigdheden: Groot, mooi, plat bord.

Ingrediënten

  • 1 flinke of 2 kleine sjalotten in ringen
  • sap van een 1/2e citroen
  • zeezout en versgemalen peper
  • 150 gram yoghurt
  • kneep citroensap
  • 2 eetl. pompoenpitten
  • 1 theel. komijnzaad
  • 2 voorgekookte of gepofte bieten, schoon
  • 2 bollen mozzarella
  • scheut olijfolie
  • rasp van 1/2e citroen

Bereiding

  1. Meng de sjalotten met het citroensap, zout en peper en laat 10 min. staan zodat de ui zachter wordt en minder scherp.
  2. Meng de yoghurt met een kneep citroensap, zout en peper en smeer het uit over een groot plat bord.
  3. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster daarin de pompoenpitten en komijnzaadjes tot ze poffen. Draai het vuur uit.
  4. Scheur de bieten open en breek ze in kleinere stukken. 
  5. Sla erop met iets zwaars (een vijzel of deegroller). Zo ontstaan er scheurtjes in de knollen waar de dressing lekker in kan trekken. 
  6. Scheur ook de mozzarella in stukken. 
  7. Verdeel de bietjes en mozzarella over de yoghurt op het bord.
  8. Bestrooi met de ingelegde sjalotten en druppel het citroensap ook over het bord uit.
  9. Druppel er nu nog wat lekkere olijfolie overheen. 
  10. Laat het geheel gerust even staan om wat te marineren.

Opmaak

Vlak voor het serveren bestrooi je de caprese met citroenrasp en de krokante pitten en komijnzaad. 

Variatietip: Wat over is kun je in de blender gooien om een lekkere soep van te maken voor de volgende dag.Voeg eventueel knolselderij toe en dien het op met verse peterselie erdoorheen. Je kunt deze salade ook op een lap bladerdeeg beleggen. Dit geheel doe je 20 min. in een hete oven op 180 graden. Nu heb je een lekker plaattaart. 

Bron: Yvette van Boven (Thuis Eten).