Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Tuinboon

Tuinboon

Oogstseizoen
Juni en juli

Wat heeft deze plant nodig
Tuinbonen doen het in principe goed op alle grondsoorten. Tuinbonen vragen vrij veel van de bodem. Het is daarom aan te raden om een rotatie van vier of vijf jaar aan te houden.

voorjaars-, zomer-, najaarsteelt
Het best zaai je tuinbonen zo vroeg mogelijk om aan de zwarte bonenluis te ontsnappen. Dit betekent dat je van eind februari tot begin april tuinbonen in de volle grond zaait. Je kunt dan oogsten van half juli tot augustus.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de tuinboon eten we de vruchten. Het gaat dan om de bonen die in de peulen zitten.

Hoe te verwerken
Het makkelijkste is om de peul op de naad open te splijten en dan de hele peul open te trekken. Op die manier kun je gemakkelijk alle bonen uit de peul halen. Als de bonen nog klein zijn kun je ze direct verwerken. Als ze wat groter zijn, kun je beter even proeven of de schil dik en bitter is. Als dat het geval is, kun de bonen dubbel doppen door ze tussen duim en wijsvinger uit hun ‘jasje’ te duwen. Je gooit dan wel vrij veel groen weg en het is veel werk. Tuinbonen kun je gaar koken of eerst even in olie bakken en daarna nog even laten sudderen door er wat water bij te gieten.

Er wordt gezegd dat tuinbonen gegeten moeten worden met bonenkruid om ze beter verteerbaar te maken. Of dat ook echt zo is, is maar de vraag.

Combineert in de keuken goed met: Amandel, anijs, basilicum, ciderazijn, citroenmelisse, citroen(sap), curry (tuinbonen uit pot/blik), dragon, hysop, kervel, knoflook, milde kaas, munt, noten, peterselie, rozemarijn, salie, (citroen)tijm, venkel(zaad), vijfkruidenpoeder, waterkers, zeekraal

Bewaren
Tuinbonen zijn maar kort in het seizoen en kunnen dan het beste zo snel mogelijk gegeten worden. Vers zijn ze het lekkerst. Deze boon laat zich ook niet goed drogen zoals veel andere boonsoorten.

Wetenswaardigheid
In de oudheid geloofden de Romeinen dat tuinbonen de zielen van de doden droegen. Tuinbonen maakten daarom ook vaak deel uit van de offergaven. De griekse Pythagoras verbood zijn leerlingen ook om tuinbonen te eten om dezelfde reden.

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt