Je zal ongetwijfeld al wel gemerkt hebben dat het klimaat verandert. Het weer wordt extremer. Steeds vaker zullen er langdurige periodes van warm en droog weer mee maken. Maar ook dagen met hoosbuien en met langdurige regenval waarop de kans op wateroverlast groot is omdat de grond en de riolering de extreme hoeveelheden regenwater niet kunnen verwerken. Hou als tuinder rekening met het veranderend klimaat door je tuin watervriendelijk in te richten. Wat kan je doen? Hieronder 10 tips voor een watervriendelijke moestuin.
- Zorg dat het regenwater gemakkelijk in de bodem weg kan zakken. Hou de bodem daarom los en zorg voor voldoende humus in de grond.
- Koester de regenwormen in je tuin. Zij zorgen met hun gangen voor een goede waterdoorlatende bodem. Wormen leven van compost. Gebruik daarom veel compost in je tuin.
- Gebruik zo weinig mogelijk tegels en andere harde bodembedekking maar maak gebruik van gras, houtsnippers, grind, notendoppen of stenen met veel tussenruimte om paden of een terras in je tuin te maken.
- Maak gebruik van of creëer hoogteverschillen. Zo kan water tijdelijk worden opgeslagen in de lagergelegen delen van de tuin, zodat overige delen van de tuin droog blijven.
- Vang regenwater op voor droge periodes. Maak gebruik van een regenwater uit een regenton om de planten water te geven in droge periodes.
- Heb je een tuinschuur? Maak hier dan een groen dak op. Een groen dak houdt regenwater vast en een bron voor leven op het dak.
- Geef de planten ’s avonds water. ’s Avonds koelt het af. Het water kan dan dieper de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt.
- Tuinier je op kleigrond? Dan hoef je sowieso minder vaak water te geven omdat klei het water goed vasthoudt.
- Geef alleen de planten die slap en droog zijn water met een gieter. Planten die in de zon staan zien er slap uit omdat ze dan erg veel water verdampen maar dit trekt weer bij als de zon weg is en de verdamping verminderd.
- Kies gewassen die aangepast zijn op ons klimaat en tegen een langere periode van droogte kunnen.
Dit artikel is in samenwerking met Utrecht Natuurlijk tot stand gekomen.