Oogstseizoen
Half juni tot november
Wat heeft deze plant nodig
Deze plant heeft vooral een vochthoudende grond nodig die wel een losse toplaag heeft.
voorjaars-, zomer-, najaarsteelt
Voor bietjes kunnen we kiezen tussen een vroege of en zomerteelt kiezen, waarbij de zomerteelt de meest gangbare is. Je zaait van half maart tot half april en oogst dan van half juni tot half augustus. Voor een latere oogst van augustus tot half november, zaai je van half april tot begin juli in de volle grond.
Welke delen van de plant gebruiken we
Van de bieten eten we de knol. Dit is niet de wortel maar een verdikking in de stengel. Daarnaast kun je ook het loof gebruiken in salades of om mee te wokken.
Hoe te verwerken
Bietjes kun je het beste schillen met de dunschiller voor je ze bereidt. Deze groente is behoorlijk veelzijdig en kan gekookt, gebakken, geroosterd en gepoft worden
Combineert in de keuken goed met: (voor het accentueren van de aardse smaak) blauwe kaas, bosui, gember, kardemom, komijn, laurier, linzen, noten, nootmuskaat, paddenstoelen, rozemarijn en vanille. (voor een meer frisse smaak) appel, basilicum, citrus, dille, granaatappel, kappertjes, kervel, munt, salie, tijm en venkel(zaad).
Bewaren
Bieten zijn na de oogst zeer goed te bewaren. Je kunt ze bijvoorbeeld inkuilen. De begraaft de bieten dan bijvoorbeeld in een krat met droog zand (geen aarde) en bewaart ze in een koele ruimte. Op deze manier kun je eigenlijk het hele jaar door bieten eten.
Wetenswaardigheid
Rode biet is bijzonder heilzaam bij kwaadaardige tumoren: het is bewezen dat ze de groei van tumoren remt en de ongunstige eigenschappen van tumoren vermindert. Rode biet helpt ook om schade veroorzaakt door röntgenbestraling te herstellen. Bron.
bronnen:
Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris
Handboek ecologisch tuinieren. Velt