Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Bleekselderij

Bleekselderij

Oogstseizoen
Juli tot november

Wat heeft deze plant nodig
Bleekselderij is een plant die niet goed tegen watertekort kan. Het is daarom beter om bleekselderij op een humusrijke grond te zetten met een goede waterhuishouding. Extra compost is wenselijk bij bleekselderij

Voorjaars-, zomer of najaarsteelt
Bleekselderij kent eigenlijk maar één teelt. In maart en april kun je bleekselderij binnen opkweken waarna je de plantjes in mei en juni uitplant. Je kunt dan in augustus en september oogsten. Je kunt er ook voor kiezen om in april in een koude kas te zaaien en eind juni uit te planten. Je oogst dan september en oktober. Het is dan zaak om de bleekselderij snel te oogsten omdat deze snel ziek wordt en niet tegen vorst kan.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van deze groente gebruiken we hoofdzakelijk de stengels. Je kunt ook de bladeren gebruiken, maar als smaakmaker kun je daarvoor beter de (gewone) selderij gebruiken.

Hoe te verwerken
Je hoeft enkel de onderkant van de stengels af te snijden om deze groente te kunnen verwerken. Soms zijn de stengels wat dradig. Met een mesje trek je dan de grofste buitenste draden van de stengel. Snijdt de bleekselderij in kleine stukjes als je deze verwerkt in een saus of stoofpotje. Wil je de bleekselderij rauw eten, dan kun je de stengels het beste heel dun snijden.

Combineert in de keuken goed met:amandel, bieslook, blauwe kaas, bosui, cider azijn, citrusvruchten, dille, granaatappel, kappertjes, kerrie, kervel, komijn, mosterd, meiraap, noten, nootmuskaat, paddenstoelen, parmezaan, (gedroogde) tomaat, zeewier.

Bewaren
Bleekselderij kun je het beste in de koelkast bewaren waar ze ongeveer een week goed blijft.

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt