Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Tomaat

Tomaat

Oogstseizoen
Half juni – oktober
In Nederland verbouwen we ook veel tomaten in verwarmde kassen waardoor we eigenlijk het gehele jaar tomaten uit Nederland kunnen kopen.

Wat heeft deze plant nodig
Tomaten kunnen op elke grondsoort groeien, maar zijn wel enorm gulzig. Dit betekent dat het aan te raden is om rond tomaten veel organisch materiaal aan te brengen en rond de planten te mulchen. Op deze manier krijgen de planten voldoende voedingsstoffen en zorgt voor een goede waterhuishouding om de planten van voldoende vocht te voorzien. Daarnaast is tomaat wel een echte zonminnende plant. In Nederland is het toch vaak te koud en/of te vochtig om goed tomaten in de volle grond te kunnen kweken. In een kas gaat het vaak wel goed.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Tomaten kennen maar één teelt. Tomaten kweek je van half maart tot half april binnen op waarna je ze nog een keer verspeend voordat je ze half mei (na IJsheiligen) in de volle grond zet. Voor tomaten moeten de temperaturen echt al fijn zijn voordat je deze buiten in de volle grond kunt zetten.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de tomaat gebruiken we de vruchten. Technisch gezien is een tomaat zelfs een bes en eigenlijk helemaal geen groente. Andere delen van de tomaat kunnen niet gegeten worden.

Hoe te verwerken
Tomaten zijn heerlijk rauw te eten. Tegenwoordig hebben bijna alle tomaten een dunne schil die lekker te eten is. Je hoeft enkel nog het kroontje te verwijderen en het groene stukje dat eronder zit. Mocht je de tomaat toch willen ontvellen (bijvoorbeeld voor saus) dan kun je in de onderkant een klein kruisje snijden. Dompel de tomaat dan eerst in kokend, en daarna in koud water. Bij het kruisje is de schil dan omgekruld en kun je deze gemakkelijk van de tomaat trekken.

Combineert in de keuken goed met: basilicum, bieslook, bosui, dille, dragon, hysop, kaas, kerrie, kervel, knoflook, lavas, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, selderij, tijm, tuinkers, zuring.

Bewaren
Tomaten laten zich niet goed bewaren. Je kunt ze dus het beste gewoon direct eten als ze in het seizoen zijn.

Wetenswaardigheid
Gegaarde tomaten zijn eigenlijk gezonder voor je. Dit heeft er mee te maken dat ons lichaam lycopeen (wat de tomaat rood maakt) beter kan verwerken als het verhit is. Het nadeel is dat vitaminen en voedingsstoffen juist weer deels verloren gaan in het verhittingsproces. 

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt