Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Mais

Mais

Oogstseizoen
Half augustus tot half september

Wat heeft deze plant nodig
Maïs is met alle grondsoorten tevreden als er maar genoeg voedsel en water uit te halen valt. Een lichte, humusrijke grond met een goede waterhuishouding is ideaal voor suikermaïs.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Maïs kent maar één teelt, de zomerteelt. Dit is een typische groente die pas na ijsheiligen gezaaid word.  Maïs wordt in mei gezaaid en is dan in augustus en september te oogsten.

Welke delen van de plant gebruiken we
Maïs is eigenlijk een soort reuzengras waarvan we de aren (zaden) eten. Eigenlijk net als bij graan. Eén maïsplant produceert meestal maar één en in sommige gevallen twee maïskolven.

Hoe te verwerken
Door het kontje van de kolf af te snijden kun je daarna in één keer al het blad en draderig ‘hooi’ van de kolf af strippen. Zorg dat je alle draden goed verwijderd en borstel ze er anders af. Maïskolven kook je in ruim water in 7 tot 18 minuten gaar. Door ze in half melk, half water te koken wordt de smaak milder. Je kunt maïskolven ook bijna gaar koken en ze dan nog grillen op de barbecue. 

Combineert in de keuken goed met: basilicum, bosui, boter, citrusfruit, dille, dragon, knoflook, komijnpoeder, koriander, gember, laos, lavas, munt, olijfolie, oregano, salie, sesam, tijm, verse peper, zeewier.

Bewaren
Maïs kun je na het oogsten twee à drie dagen in de koelkast bewaren. Het beste eet je deze groente dus direct na het oogsten en geniet je er vooral van tijdens de korte oogstperiode.

Wetenswaardigheid
Maïs is eigenlijk een graansoort waarvan inheemse volken in Midden Amerika al 10.000 jaar geleden begonnen met de veredeling tot de suikermaïs zoals wij die nu kennen.

bronnen:

Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt