Oogstseizoen
Pastinaak kan in Nederland bijna het gehele jaar geteeld en geoogst worden
Wat heeft deze plant nodig
Pastinaak is het beste op wat lichtere grond te telen omdat de wortels zich vastzetten in zwaardere grond zoals klei. Verder heeft deze groente weinig nodig om te kunnen groeien.
Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Pastinaak is op verschillende momenten in het jaar te zaaien en te oogsten. Voor een vroege oogst, kun je in februari en maart in de volle grond zaaien. Dan kun je in juni en juli al oogsten. Vaker wordt er echter in april en mei gezaaid waarna er van september tot april geoogst kan worden. Het is echter ook nog mogelijk in juli te zaaien. Ook dan oogst je in de winter.
Welke delen van de plant gebruiken we
Van de pastinaak gebruiken we, net als bij wortels, de verdikte wortel.
Hoe te verwerken
Pastinaak is op veel manieren te verwerken. Met een dunschiller maak je de pastinaak schoon. Verwerk deze wel meteen omdat de groente anders snel verkleurt en er minder smakelijk uitziet. Je kan deze groente goed rauw eten, maar ook koken of stomen. Doe dit niet te lang want dan wordt de pastinaak kruimelig en verliest ze haar smaak. In de winter is pastinaak ook heerlijk in een stamppot.
Combineert in de keuken goed met: basilicum, bieslook, dragon, foelie, honing, kruidnagel, laurier, mierikswortel, milde mosterd, nootmuskaat, noten, paddenstoelen, peterselie, rozemarijn, salie, tijm, venkel(zaad), zeekraal.
Bewaren
Pastinaken bewaar je het beste in papier of vochtige doek op een koele plaats. Deze groente is niet lang te bewaren, want de ‘wortelen’ worden al snel zacht waardoor ze minder goed te schillen zijn. Omdat pastinaak het hele jaar door beschikbaar is, hoef je ze ook niet lang te bewaren. In de winter kunnen de pastinaken gewoon in de grond blijven. Ze groeien dan niet verder, maar blijven wel goed.
Wetenswaardigheid
Voordat de aardappel in West Europa geïntroduceerd werd, vormde pastinaak een groot deel van het volksvoedsel. Met de komst van de aardappel veranderde dit, maar in Engeland en Ierland is de pastinaak altijd populair gebleven.
bronnen:
Groente bijbel, van aardappelpuree tot zuringsoeflé. Mari Maris
Handboek ecologisch tuinieren. Velt