Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Artikelen
  5. Wormen in de moestuin

Wormen in de moestuin

Wormen zijn erg belangrijk bij het gezond houden van de bodem. Een bodem vol woelende wormen is een vruchtbare bodem en dat zorgt voor gezonde gewassen. Een worm is eigenlijk een gespierde buis met een mond en een anus. Maar die glibberige buis zorgt er wel voor dat organisch materiaal wordt gerecycled. Wormen eten rottend plantenmateriaal, verteren het en aan de achterkant komt het er uit als eersteklas compost. Per worm wel zo’n 4,5 kilo van dit kostbare goedje per jaar. Gratis en voor niets!
Ze produceren niet alleen voedingsstoffen voor planten, maar ze zorgen ook voor beluchting van de bodem. Met name rode regenwormen zijn van belang voor de tuin. Zij verzamelen hun voedsel namelijk aan het oppervlakte in tegenstelling tot grijze regenwormen die dieper in de grond blijven. Het pendelen van de die rode regenwormen zorgt ervoor dat er zuurstof mee de grond in wordt getrokken. De gangen die op deze manier worden gegraven voorkomen dat de grond verdicht. Dat zorgt er voor dat water de bodem kan intrekken en niet bij zware regenval wegstroomt.

Hoe krijg je meer wormen in je moestuin?
Als het goed is dan krioelt je grond natuurlijk van de wormen. Is dit nog niet het geval dan kan je de wormen ook een handje helpen. Dat doe je door het de wormen naar de zin te maken. Zorg dat er genoeg te eten is. Breng daarom ruige stalmest, compost of stro aan op je tuin. De wormen zullen je dankbaar zijn en al het materiaal strootje voor strootje de grond in te trekken. Let maar eens goed op. Een aantal dagen nadat je organisch materiaal op je tuin hebt gebracht, steken er vaak enkele sprietjes rechtop in de grond. Dan weet je dat er wormen aan het werk zijn geweest.

Wormen en spitten
De discussie hierover is nog niet beslecht. Maar als je spit, spit dan niet te diep. Doe je dat wel dan verstoor je inderdaad het bodemleven te veel. Spit niet dieper dan 10 tot 15 centimeter

Wormenhotel
Een wormenhotel is een soort compostfabriek. In het hotel logeren compostwormen die helpen om groente- en fruitafval om te zetten in mooie compost. 1 à 2 keer per jaar kan de compost geoogst worden. Deze wordt dan ingezet om de bodem van de (moes)tuin, bloembakken of boomspiegels te verbeteren. Voor meer informatie zie: https://www.utrechtnatuurlijk.nl/wormenhotel/

Wat is composteren?
Een milieuvriendelijke manier om gft-afval om te zetten in bodemverbeterende plantenvoeding. Bacteriën, schimmels en bodemdiertjes breken het afval af totdat er alleen nog maar een donkere losse aardeachtige substantie overblijft. Deze humusrijke substantie is een goede bodemverbeteraar.